Initiativa cetateneasca
Sebastian Vladescu a declarat ca taxa auto este o taxa de mediu si, prin urmare, ea poate face obiectul unei initiative legislative cetatenesti pentru a fi eliminata, in contradictie cu ministrul Mediului, Sulfina
Initiativa cetateneasca
Sebastian Vladescu a declarat ca taxa auto este o taxa de mediu si, prin urmare, ea poate face obiectul unei initiative legislative cetatenesti pentru a fi eliminata, in contradictie cu ministrul Mediului, Sulfina Barbu, care sustine ca este o taxa fiscala. Conform Constitutiei, cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative. Tot in Constitutie se precizeaza ca nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea. "Taxa de prima inmatriculare este o taxa de mediu si ea poate face obiectul unei initiative legislative din partea cetatenilor pentru a fi anulata", a declarat, la Money Channel, ministrul Finantelor. Declaratia ministrului liberal al Finantelor este diferita de cea a ministrului democrat al Mediului, Sulfina Barbu, care a declarat ca taxa auto este o taxa fiscala. "Mentionez ca aceasta taxa este o masura fiscala si sunt convinsa ca Ministerul Finantelor, avand termenele la dispozitie, va gasi solutii pentru ca aceasta masura sa nu fie nici excesiva si nici sa nu incalce Tratatul de aderare", a declarat, recent, ministrul Mediului.
Si fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu, a declarat ca taxa de inmatriculare este o taxa fiscala si ca Ministerul Finantelor ar trebui sa ia o decizie cat mai rapid in sensul modificarii acesteia. "Intarzierea in luarea acestei decizii a determinat si o cadere a veniturilor bugetare in luna februarie. Mai mult, exista o tensiune in piata, pentru ca cetatenii asteapta o decizie a Guvernului", a explicat Tanasescu. Pe de alta parte, senatorul PSD Cristian Radu Georgescu a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca formatiunea din care face parte va sesiza Curtea Constitutionala, cerandu-i sa se pronunte asupra acestei taxe, care nu are o destinatie clar stabilita.
Cert este ca, deocamdata, aceasta taxa nu se va modifica. "Taxa de inmatriculare nu se va schimba in urmatoarele doua luni. In aceasta perioada Ministerul Finantelor va trimite raspunsul la notificarea Comisiei Europene si va astepta argumentatia", a declarat Vladescu. (G.R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.