Liderul PNL este incoltit. PD se pregateste sa-i retraga sprijinul. PSD are gata motiunea de cenzura. Pina si in PNL spiritele incep sa se incinga.

PD este pregatit sa ii retraga sprijinul politic premierului Calin Popescu Tariceanu (foto) si sa ceara PNL sa desemneze un alt premier. Surse din conducerea PD sustin ca saptamina asta ar trebui sa se transeze problema relatiei intre Tariceanu si democrati.

Semnalul a fost dat deja de presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, simbata, la Realitatea TV. „Daca premierul Tariceanu nu ia decizia care sa fie conforma cu prevederile protocolului, evident ca PD poate sa retraga sprijinul primului-ministru si sa ceara PNL sa desemneze un nou prim-ministru", spune Videanu, lasind sa se inteleaga ca saptamina aceasta Tariceanu ar trebui sa se hotarasca cu privire la modul in care va arata viitorul guvern restructurat. Democratii au inceput deja sa intocmeasca un nou program de guvernare, pe structura programului postaderare, la care lucreaza Adriean Videanu, Gheorghe Pogea si Ene Dinga.

Liberalii preseaza la Tariceanu

Doi dintre apropiatii lui Tariceanu au anuntat ieri ca saptamina aceasta premierul trebuie sa rezolve problema restructurarii, desi Tariceanu a sustinut in mai multe rinduri ca aceasta problema nu este prioritara pentru el. „Sintem, cred, cu doua-trei zile inainte de data in care premierul este obligat sa ia o decizie. Daca acest Guvern nu mai are majoritate in Parlament, e normal, e democratic ca primul-ministru sa mearga in Parlament cu o formula guvernamentala pentru care sa ceara votul Parlamentului", sustine de la Bistrita vicepresedintele Teodor Atanasiu. De la Constanta, liderul senatorilor PNL Puiu Hasotti, sustine ca este vorba de patru-cinci zile, dar ca se va intimpla saptamina aceasta. Ieri, de la Botosani, un alt vicepresedinte al PNL, Varujan Vosganian, a anuntat ca PNL va incepe saptamina viitoare negocieri cu toate partidele parlamentare pe aceasta tema.

PSD, gata de motiune

Pesedistii si-au radicalizat si ei discursul la adresa premierului Tariceanu. Vicepresedintele PSD Mihai Tanasescu a anuntat ieri ca este definitivat deja textul motiunii de cenzura pe care PSD este gata sa o depuna in Parlament daca premierul nu se prezinta in Legislativ cu un guvern restructurat. „Daca premierul Tariceanu nu va avea curajul sa faca acest lucru, depunerea unei motiuni de cenzura va arata foarte clar sprijinul de care se bucura actualul Guvern", sustine Tanasescu. Tot ieri, secretarul general adjunct al PC, Codrin Stefanescu, a anuntat ca PC considera deja „utopica" o restructurare, drept pentru care parlamentarii partidului se vor apuca sa stringa semnaturi pentru o motiune de cenzura.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat ieri la emisiunea „ProVest" ca formatiunea pe care o conduce ar accepta ca alegerile pentru PE sa fie organizate in toamna, iar anticipatele, in primavara lui 2008.

„As aduce mai aproape alegerile parlamentare, in primul trimestru al anului 2008, de exemplu, in martie, februarie", sustine liderul UDMR, Marko Bela.

Pace in Alianta? Tariceanu si Boc au avut o convorbire telefonica vineri seara, in care au stabilit, de principiu, ca PNL sa nu elimine PD din Guvern, democratii sa nu voteze motiunea de cenzura, iar liberalii sa nu dea vot la suspendarea presedintelui, pentru continuarea actualei guvernari. Surse din Alianta D.A. au declarat duminica, pentru MEDIAFAX, ca liderii PNL si PD, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc, au decis sa mearga in continuare in actuala formula guvernamentala. Sursele citate au spus ca Boc a fost de acord cu Tariceanu, cei doi abordind chiar ideea unei posibile relansari a Aliantei, daca actualul Guvern va face fata unei motiuni de cenzura a opozitiei.