Dar asta nu inseamna neaparat ca a pierdut partida. A ataca o fiara salbatica, fie ea si in cusca, nu e treaba comoda. Cu atat mai mult cu cat fiecare dintre vanatori are slabiciunile si temerile lui, iar armonia dintre ei e departe de Freischutz.
Scenariul cel mai negru pentru Basescu este ca procedura de suspendare sa fie dusa pana la capat, dupa un verdict pozitiv al Curtii Constitutionale. Presedintelui ii va fi greu sa conteste decizia batranelor carcase pesediste invelite in robe violet, dupa ce tot el le-a tras clopotele doi ani de zile si le-a ridicat osanale. Nu uitati ca prima sa actiune in calitate de sef al statului a fost o plecaciune adanca la Curte! Daca insa Curtea Constitutionala va aviza negativ actiunea de suspendare, se va putea spune ca hernia de la temenele a meritat. Suspensorii ar incasa o lovitura teribila, iar Basescu ar puncta serios la opinia publica. Probabil, insa, ca, indiferent de verdict, coalitia anti-Basescu va merge pana la capat si va convoca referendumul de demitere. Speranta le este ca suspendatul, doar cu logistica PD si a firavului PLD in spate, nu isi va putea convinge un electorat, prea tare sastisit de politica, sa iasa la vot in numar suficient. In schimb alianta antiprezidentiala PNL - PSD - PRM - PC mizeaza pe mobilizarea nucleelor dure pe care fiecare dintre cele patru partide le are si pe televiziunile lui Voiculescu (acum se va vedea daca randamentul propagandistic al Antenelor merita pretul unei aliante incomode). Nu trebuie neglijat nici aportul Ministerului Administratiei, cu prefectii sai, daca PD si Blaga sunt scosi de la Guvernare pana atunci.
De partea sa, Basescu va avea libertatea. Cateva saptamani, cat vor trece intre votul de suspendare al Parlamentului si referendum, el nu va mai fi incorsetat in hainele de presedinte. Va fi liber sa bata tara, sa faca bai de multime, sa apara la toate televiziunile si, mai ales, va fi liber sa dea in stanga si-n dreapta. Isi va infrunta adversarii cu arme egale, pe care nu le-a putut folosi pana acum. Cine il ia in zeflemea pe Basescu, considerandu-l terminat si il judeca dupa neputinta in care il tine incorsetat Constitutia, sa-si aduca aminte cum a castigat doua campanii pentru Primarie si una prezidentiala!
In cealalta tabara, se ezita de zor: Tariceanu ezita sa dea PD afara din Guvern si PNL ezita sa rupa Alianta, de frica sa nu fie acuzati de colaborationism cu PSD. Opozitia ezita sa bage motiunea de cenzura, de frica alegerilor anticipate. Cel mai la ananghie este insa premierul. Pentru ca se afla la mutare. Numai de el depinde evolutia intr-un sens sau altul a razboiului politic. Trebuie sa faca ceva. Toata lumea e cu ochii pe el. Mai ales dupa ce si-a imbracat look-ul de luptator, sfatuit de Silberstein si Finkelstein. Daca inteleg bine povetele noilor consilieri, acestia ii cer lui Tariceanu sa se poarte ca si cum el ar dicta regulile pe scena politica. Lucru al naibii de greu, deoarece acum, pe scena politica, dicteaza Dan Voiculescu. Prin amabilitatea lui Tariceanu, si cu concursul zgomotos al lui Geoana, Vadim, Orban si Nicolai. Rezultatul conjuncturii este ca premierul ezita, dar o face voiniceste. Inactiune cu aplomb.
Basescu stie ce vrea, dar nu poate. Tariceanu poate, dar nu stie ce vrea. Cine i-a despartit a stiut ce face.