Premierul Calin Popescu Tariceanu anunta in cursul zilei de astazi ca va restructura Guvernul in cel mai scurt timp. Pisica restructurarii va fi aruncata cu ocazia unui eveniment organizat de Adunarea Generala a Asociatiei Oraselor din Romania (AO
Premierul Calin Popescu Tariceanu anunta in cursul zilei de astazi ca va restructura Guvernul in cel mai scurt timp. Pisica restructurarii va fi aruncata cu ocazia unui eveniment organizat de Adunarea Generala a Asociatiei Oraselor din Romania (AOR), la Hotel Phoenicia. Ironia face ca, la acelasi hotel, dupa o mare reuniune pesedista, Adrian Nastase si-a anuntat demisia. Cea mai grea misiune a liderului liberal este sa decida alaturi de liderii PNL daca PD zboara sau nu din Guvern. Surse din Alianta D.A., citate de Mediafax, au sustinut ca Tariceanu si Boc au avut o convorbire telefonica, vineri seara, in care au stabilit, de principiu, ca PNL sa nu elimine PD din Guvern, democratii sa nu voteze motiunea de cenzura, iar liberalii sa nu dea vot la suspendarea presedintelui, pentru continuarea actualei guvernari.
Surse liberale ne-au declarat ca restructurarea efectiva ar urma sa se produca pana la finalul acestei saptamani. De altfel, ieri seara, premierul Tariceanu a convocat liderii din prima linie a conducerii PNL pentru a-i informa despre demararea restructurarii. Paradoxul restructurarii guvernamentale comporta doua posibilitati: cu PD sau fara. Majoritatea liderilor PNL s-au exprimat in favoarea exilarii democratilor in Opozitie, Tariceanu urmand sa ia o decizie urgenta cu privire la acest subiect. De asemenea, la varful PNL se doreste cooptarea UDMR in structurile viitorului Cabinet prin alocarea unui portofoliu Uniunii lui Marko Bela. Mai mult, unii lideri ai PNL si-au impartit deja ministerele conduse de pedisti. Sursele citate ne-au precizat ca premierul ar putea anunta astazi doar desfiintarea celor cinci posturi de ministru-delegat, impartite intre PNL si UDMR.
Negocieri privind asigurarea majoritatii
Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat ieri la Botosani ca PNL va incepe in aceasta saptamana negocieri cu toate partidele parlamentare pentru a se gasi o solutie prin care o formula guvernamentala sa fie sustinuta in Parlament. El a precizat ca PNL este decis sa continue sa guverneze "pana la capat". Liberalul a explicat ca, in prezent, PNL "are un partener care alimenteaza fracturi in partid", dar a apreciat ca se poate forma o coalitie de guvernare si cu PD. Vosganian a spus, citat de Mediafax, ca Traian Basescu datoreaza alegerea sa in functia de presedinte lui Theodor Stolojan, care ar fi trebuit sa fie un factor de echilibru si de atentionare a presedintelui. El a declarat ca ex-liberalul Stolojan a preferat sa devina subaltern al presedintelui Basescu si ca s-a comportat ca atare, acesta fiind momentul din care PNL a inceput sa piarda in imagine. Vosganian a mai aratat ca in disputele dintre presedinte si premierul Tariceanu, fostul consilier Stolojan a fost intotdeauna "in consonanta" cu Traian Basescu. Vicepresedintele PNL a mai spus ca liberalii care au parasit partidul si au plecat la PLD au fost "marii castigatori" ai Congresului PNL din anul 2005 ca apoi tot ei sa acuze ca sunt nedreptatiti.
Democratii avertizeaza
Presedintele executiv al PD Adriean Videanu a declarat, sambata, la Realitatea TV, ca singurul care poate rezolva criza din Guvern este premierul Tariceanu, care are doua solutii: sa pastreze actuala componenta politica sau sa propuna alta, sugerand ca daca o alege pe aceasta din urma, PD ii va cere demisia. "Un singur om are cheia, solutia: primul-ministru. (...) PD nu poate face nimic. Butonul nu e la noi", a declarat Videanu. El a adaugat ca din punct de vedere constitutional si legal "premierul trebuie sa hotarasca" deoarece "mingea e la el". Pe de alta parte, desi a reiterat ca PD nu va parasi guvernarea din proprie vointa, Videanu a declarat ca daca Tariceanu va alege o solutie care nu e conforma cu protocolul Aliantei, PD va cere demisia acestuia si PNL sa desemneze alt candidat pentru functia de sef al Executivului.
Pesedistii flutura motiunea
Vicepresedintele PSD, deputatul Mihai Tanasescu a declarat ieri ca motiunea de cenzura este definitivata si ca formatiunea sa este gata sa o depuna la Parlament daca premierul Tariceanu nu se va prezenta in fata Legislativului cu un guvern restructurat. "Nu este un ultimatum, dar este foarte clar ca PSD este pregatit in a pune capat acestei crize politice care dureaza de prea mult timp si cu mult prea multe efecte negative pentru tara", a avertizat Tanasescu. Potrivit vicepresedintelui PSD, motiunea este structurata pe cateva puncte bine determinate, axate pe segmentul agendei post-aderare, pe segmentul social si pe problemele de risc macroeconomic acumulate. "Daca nici acum premierul Tariceanu nu intelege ca, de fapt, coordonarea politicilor economice este esentiala, este clar ca nu mai are ce sa caute in fruntea Guvernului. PSD este gata sa depuna motiunea de cenzura daca premierul Tariceanu nu pune punct acestui scandal continuu. Mingea, de fapt, se afla in bratele domnului prim-ministru", a spus Tanasescu. El a aratat ca premierul "trebuie sa aiba curajul" sa se prezinte in fata Parlamentului cu un guvern restructurat, care inseamna, in opinia sa, oameni noi, programe noi si o reforma institutionala.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.