Controversata taxa de prima inmatriculare ar putea fi retrimisa in Parlament in urma unei interventii cetatenesti.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si ministrul Mediului, Sulfina Barbu, isi paseaza raspunderea privind caracterul taxei de prima inmatriculare. In timp ce Vladescu sustine ca taxa auto este una eminamente de mediu si deci poate fi modificata, conform Constitutiei, in urma unei initiative cetatenesti, Barbu afirma ca nu e altceva decit o alta taxa fiscala. „Taxa de prima inmatriculare auto este o taxa de mediu si ea poate face obiectul unei initiative legislative din partea cetatenilor pentru a fi anulata", a declarat simbata Vladescu la The Money Channel.

Declaratia ministrului liberal al Finantelor intra in contradictie cu cea a ministrului democrat al Mediului, Sulfina Barbu. „Mentionez ca aceasta taxa (n.red. - taxa de prima inmatriculare) este o masura fiscala. Sint convinsa ca Ministerul Finantelor, avind termenele la dispozitie, va gasi solutii pentru ca aceasta masura sa nu fie nici excesiva si nici sa nu incalce Tratatul de aderare", a declarat Barbu.

Capcana pentru Vladescu

„Voi trimite miine (n.red.- astazi) o scrisore ministrului Finantelor in care ii voi cere sa dea un raspuns daca taxa de inmatriculare este una fiscala sau de mediu. Domnul Vladescu a cazut intr-o capcana cind a spus ca e taxa de mediu. Eu sint convins ca 99% e taxa fiscala. Dar astept un raspuns sa vad daca e vorba de nepricepere sau de rea-vointa", a spus presedintele dealerului second-hand Autovit, Liviu Dobrin.

„Nu ne-am apucat inca de strins semnaturi, pentru ca trebuie sa asteptam raspunsul Finantelor. Daca domnul Vladescu va raspunde ca e taxa de mediu, atunci vom face si acest lucru", a adaugat Dobrin.

Conform Constitutiei, cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare dintre aceste judete, inclusiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative. Tot in Constitutie se precizeaza ca nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea.

Unde se inscrie taxa?

In nota de fundamentare a Codului fiscal, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, prevederile legate de taxa auto de prima inmatriculare se afla la acelasi capitol cu accizele nearmonizate. In articolul 1 al Codului fiscal se spune ca „prezentul cod stabileste cadrul legal pentru impozitele si taxele care constituie venituri la bugetul de stat si bugetele locale, precizeaza contribuabilii care trebuie sa plateasca aceste impozite si taxe, precum si modul de calcul si de plata al acestora".