Mamaia va gazdui, la toamna, prima etapa romaneasca a Campionatului Mondial de viteza pe apa.

Peste zece ambarcatiuni de mare viteza se vor intrece, in perioada 31 august - 2 septembrie, la Campionatul Mondial de viteza pe apa - Class One Romania Grand Prix, organizat la Mamaia. La start vor participa echipaje din Norvegia, Qatar, Dubai, Italia, Anglia, Spania si, probabil, Statele Unite ale Americii.

„Orasul Constanta se va situa de acum incolo pe harta campionatului mondial de curse de prima putere", a declarat ieri, la Constanta, Saeed Hareb, manager general al Dubai International Marine Club, cel care a facut din Dubai nava amiral a Formulei 1 a barcilor cu motor. „Nici o tara nu asigura doua locatii: mare si lac. Sint doua optiuni la fel de bune si consider ca organizarea cursei deja a inceput", a adaugat el, facind referire la Marea Neagra si Lacul Siutghiol.

150 de mile pe ora

Copilotul Matteo Nicolini de la Qatar Team a spus ca Lacul Siutghiol va asigura o cursa foarte buna: „Pe lac avem viziunea pamintului si ne ajuta sa intelegem mai bine viteza", a precizat el.

O barca de Formula 1 are 15 metri lungime si este echipata cu doua motoare de peste 900 de cai-putere fiecare. „Poate atinge in mai putin de o mila viteza de 150 mile/ora" (peste 270 km/h - n.r.), dezvaluie Matteo Nicolini.

Bugetul unui echipaj care se inscrie la concurs este de aproximativ cinci milioane de euro. Echipajul din Qatar, spre exemplu, dispune de 35-40 de oameni, de trei ambarcatiuni, de trei trailere si un atelier mobil.

1.000 de nopti

Organizatorii estimeaza ca la eveniment vor fi prezenti 100.000 de spectatori. Cursa a fost programata la sfirsitul sezonului estival, intrucit logistica necesara presupune si 1.000 de nopti de cazare pentru organizatori si pentru echipe.

„Este un moment mare pentru Constanta", a precizat primarul orasului, Radu Mazare, care a adaugat ca primaria va contribui la eveniment cu suma de 400.000 de euro, iar Consiliul Judetean Constanta cu 100.000 de euro. Bugetul total al evenimentului este de doua milioane de euro.