Un concert de gala a reunit simbata, la Berlin, liderii europeni, veniti sa serbeze 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, care a marcat nasterea Uniunii Europene.

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat ca Berlinul insusi este un simbol al evolutiei UE - „un oras care a fost cindva divizat, iar acum e reunificat". Concertul a fost urmat de un dineu la resedinta presedintelui Germaniei, Horst Koehler. Duminica, in timp ce petrecerea a continuat in strada, cu artificii si un concert al lui Joe Cocker, liderii celor 27 de state UE au semnat o declaratie comuna, care enumera realizarile Uniunii.

Bucurie temperata

„Noi, cetatenii Europei, ne-am unit pentru o viata mai buna", spune textul, care mentioneaza, la capitolul succese, anularea diviziunilor din timpul Razboiului Rece, deschiderea granitelor, piata comuna si moneda euro. In incercarea de a resuscita Constitutia europeana, sub alta forma, Angela Merkel a evitat orice referire explicita la aceasta, pentru a nu trezi ostilitatea Cehiei, Poloniei si Marii Britanii, care se opun initiativei. Din acest motiv, declaratia de la Berlin contine doar angajamentul ca „sintem uniti in scopul nostru de a plasa UE pe baze comune reinnoite, inainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2009".

Germania spera ca liderii europeni vor cadea de acord pina la finalul acestui an sau, cel mai tirziu, la inceputul anului viitor, asupra unui text care sa poata fi ratificat la mijlocul lui 2009 si care sa il inlocuiasca pe cel respins prin referendum de Franta si de Olanda in 2005.

Angela, angelica doar pentru straini

Aspiratiile cancelarului german de a insufla un nou dinamism Europei la ceas jubiliar se lovesc de dificultatile de care Angela Merkel se loveste chiar la ea acasa.

In ciuda popularitatii sale la Washington sau Bruxelles, aceasta nu a reusit sa-si transfere reusita de imagine in Germania. Succesele pe care le-a avut pina acum in plan intern s-au datorat mai mult norocului decit unor politici coerente.

Economia germana isi revine gratie eforturilor sectorului de afaceri, mai degraba decit ale guvernului. Angela se afla in lumina reflectoarelor gratie presedintiei UE si G8, insa in Germania se confrunta cu o coalitie indisciplinata. Regula o reprezinta mai degraba compromisurile de ultim moment, decit reformele sistematice la care te poti astepta de la un guvern care beneficiaza de crestere economica si o opozitie slaba. Pina acum, Merkel a preferat sa fie prudenta si sa nu-si asocieze numele prea limpede cu nici una dintre reforme, ci sa ii lase pe ministrii sai sa-si asume riscurile.

Un soc puternic in alegerile din landuri in urmatoarele 18 luni risca sa destabilizeze insa serios coalitia, asa cum pierderea suferita de SPD in Rinul de Nord- Westfalia in mai 2005 l-a facut pe Gerhard Schröder sa organizeze alegeri anticipate.

Citeste textul Declaratiei de la Berlin in limba romana