O localitate linistita, semirurala, din centrul Frantei, voteaza fara gres de ani buni cu candidatii prezidentiali care ies cistigatori, mai exact decit orice sondaj de opinie.

Cuibarita intr-o vale din Burgundia, printre lanuri de griu si peisaje idilice cu vaci pascind linistite, localitatea Donzy pare in afara timpului. Nimic din freamatul din jur nu pare sa-i afecteze pe cei 1.700 de locuitori, lunea nu se munceste, viata curge lin, fara convulsii.

Raiul pariurilor cistigatoare

Acest loc linistit ofera, surprinzator, cele mai sigure pariuri pentru prezidentiale. E suficient sa afli preferintele locuitorilor ca sa stii cine va cistiga. Asta pentru ca, de ani buni, statisticile arata ca Donzy a fost la fiecare an electoral cel mai aproape de media nationala care a determinat cistigatorul presedintiei.

Secretul

Se pare ca secretul „miinii mereu norocoase" a localnicilor sta in faptul ca Donzy are un amestec de trasaturi rurale (pasuni, culturi) si industrial-artizanale (ateliere in care se fac paie de baut suc, ustensile de precizie si umbrele). Astfel, Donzy este un spatiu reprezentativ pentru Franta a muncitorilor cu teama buzunarului apasat de cheltuieli si taxe, tot mai mic pe zi ce trece, si perceptia unui viitor nesigur.

Pronosticuri

Din discutiile cu locuitorii, o echipa de la revista „The Economist" a aflat ca favorit pare candidatul de centru François Bayrou. Singura problema ar fi ca Bayrou, spun oamenii, nu are in spate un partid puternic care sa asigure o majoritate solida la guvernare. Si Nicholas Sarkozy are sanse mari. Multi locuitori din Donzy spun despre el ca pare sigur de el, bine pregatit si ordonat. In schimb, doamna „de stinga" Ségolène Royal le este de-a dreptul nesuferita francezilor din Donzy, care o considera cam „aeriana", un balon de sapun.