Romania va semna, la jumatatea acestui an, Programele Operationale pe diferite sectoare, inclusiv pe turism, pe baza carora va primi fonduri structurale europene.

„Programele Operationale pe sectoare vor fi semnate pina la jumatatea acestui an, urmind sa poata fi utilizate fondurile structurale pe diferite domenii, printre care si turismul" , a spus presedinta Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Monica Barbuletiu, in cadrul unei mese rotunde, organizata de Camera de Comert si Industrie, cu tema „Impactul integrarii in Uniunea Europeana asupra turismului romanesc". Fondurile structurale vor fi alocate pe trei directii. Pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica, Uniunea Europeana va aloca 150 de milioane de euro, dintre care 23 de milioane de euro vor fi de la bugetul statului roman. Pentru promovarea turismului durabil regional si local, vor fi alocate 570 de milioane de euro, dintre care 490 de milioane de euro vor fi fonduri europene de dezvoltare, restul sumei fiind completata de la bugetul de stat.

Locul 76 la turism

Turismul va mai beneficia si de o parte din fondurile pentru dezvoltarea rurala. „Pentru extinderea si modernizarea unitatilor de cazare, pentru fondurile agricole si dezvoltarea rurala, precum si pentru activitati turistice si agroturistice vor fi alocate 2,2 miliarde de euro", a precizat Monica Barbuletiu, adaugind ca bugetul de stat va contribui cu 200 de milioane de euro din aceasta suma. Pe de alta parte, presedinta ANT a anuntat ca industria turismului din Romania va creste cu 15% in 2007, urmind sa reprezinte 2% din produsul intern brut. Presedintele ANT a mai spus ca Romania are in acest an un buget de promovare de circa opt milioane de euro, banii urmind sa fie folositi pentru promovare interna, externa si tirguri de profil. Potrivit unui studiu recent al World Economic Forum, Romania este clasata pe locul 76 in topul mondial al competitivitatii in turism, dupa Azerbaidjan, clasata pe locul 75, si El Salvador, care ocupa pozitia 77, principalele probleme ale tarii fiind lipsa infrastructurii si a unui mediu de afaceri dezvoltat.