Oferta de Paste pentru vacante in strainatate a agentiilor de turism este aproape de epuizare. In tara mai sint locuri disponibile.

Reprezentantii agentiilor de turism spun ca in acest an numarul cererilor pentru pachete de Paste in strainatate a crescut, comparativ cu anul trecut. Pentru unele destinatii, locurile contractate de agentii s-au epuizat, astfel ca turistii mai pot apela doar la rezervari individuale, in limita locurilor disponibile la hoteluri si pe cursele aeriene. In ceea ce priveste destinatiile interne, aici situatia este mai relaxata: sint locuri libere in aproape toate zonele.

Cereri multe

Multe dintre agentiile care au inclus Bulgaria in oferta de Paste spun ca mai au foarte putine locuri disponibile. „Sint hoteluri care vor fi deschise special pentru romani, iar apoi vor fi din nou inchise citeva zile, pina cind va incepe sezonul turistic. Noi am terminat locurile pe care le-am avut. Acum rezolvam solicitarile pe care le primim prin contactarea directa a hotelierilor, pentru a face rezervari daca mai sint locuri disponibile", spune Corina Stanciu, managerul agentiei Balkan Travel. Preturile sint cele care au determinat o crestere foarte mare pentru litoralul din tara vecina. Astfel, doar 93 de euro costa, in perioada Pastelui, trei nopti de cazare in regim all-inclusive intr-un hotel de 4 stele din Albena. In Nisipurile de Aur, un pachet care include doua nopti de cazare in regim all-inclusive, la un hotel de 4 stele, costa in jur de 85 de euro.

Vinzari bune

Pentru unele destinatii, locurile s-au epuizat. „In acest an am vindut toate locurile pe care le aveam. La acest lucru a contribuit si faptul ca Pastele catolic si cel ortodox se sarbatoresc in acelasi timp, iar in Malta exista traditii crestine pastrate inca din Evul Mediu", spune Mark Neville Faruggia, managerul agentiei Malta Travel. Aproape toate destinatiile externe s-au vindut foarte bine. „Conform discutiilor pe care le-am avut cu clientii nostri, locurile pentru Rhodos s-au vindut in proportie de 90%, pentru Turcia si Tunisia cota ajunge la 85-90%, in vreme ce pentru Cipru si Creta gradul de ocupare a curselor charter este undeva la 70-80%", spune Ciprian Enea, consultant la portalul www.besttourism.ro.

Preturi bune

Un sejur care include patru nopti de cazare in hoteluri de 3 stele in Paralia Katerini si transport cu autocarul costa in jur de 200 de euro. Cei care opteaza pentru Creta vor plati, in cazul in care aleg un hotel de 4 stele, 490 de euro pentru un sejur care include transportul cu avionul si patru nopti de cazare cu mic-dejun. Exista si oferte pentru Rhodos: 455 de euro un sejur cu demipensiune la un hotel de 4 stele.

Egiptul este o tara care atrage turisti in aceasta perioada. Un pachet care include sapte nopti de cazare cu masa la un hotel de 5 stele si transportul cu avionul costa in jur de 575 de euro. In Tunisia, un sejur de sapte nopti cu demipensiune, la un hotel de 5 stele, costa 640 de euro, in vreme ce pentru un hotel de 4 stele se ajunge la 500 de euro.

Varianta interna Intr-un hotel de 4 stele de pe Valea Prahovei, pretul pentru trei nopti de cazare cu mic-dejun inclus porneste de la 340-360 de lei. O varianta mai ieftina o constituie hotelul de 2 stele: 250 de lei pentru acelasi pachet. In Bran-Moeciu, o camera intr-o pensiune de 2 sau 3 margarete costa intre 65 si 90 de lei/noapte. Cei care doresc pensiune completa vor plati 60 de lei pe zi. „Cred ca, pe ansamblu, gradul de ocupare a pensiunilor este in prezent de peste 50%. Numarul cererilor concrete a crescut in ultimele zile", spune Maria Stoian, presedinte de onoare al ANTREC.