La 1 ianuarie 2007, Germania a preluat pentru sase luni presedintia Consiliului Uniunii Europene. In aceasta perioada, Germania reprezinta —fata si voceai Uniunii Europene. Guvernul federal este pe deplin constient de provocarile, dar si de sansele oferite de aceasta ocazie. Din acest motiv, noi ne straduim sa obtinem progrese in domenii importante cum sunt politica energetica si protectia climei si sa revigoram procesul constitutional.
Noi, germanii, datoram mult unificarii europene. Bucuria noastra este cu atit mai mare cu cat cea de-a 50-a aniversare a Tratatelor de la Roma coincide cu presedintia noastra a Consiliului UE. Or, prin aceasta semnatura data cu 50 de ani in urma, ideea de unificare europeana a iesit din sfera viziunilor si a capatat forme concrete. Ceea ce a inceput cu sase state fondatoare s-a dezvoltat si a devenit Uniunea Europeana de astazi, cuprinzand 27 de state. Aceasta poveste unica de succes este evocata de noi in data de 25 martie 2007 impreuna cu multi oaspeti din tara si din strainatate si Ů inainte de toate Ů cu locuitorii Berlinului, oras care simbolizeaza mai bine decit oricare alt oras reunificarea Europei dupa sfarsitul razboiului rece.
Cu ocazia acestei aniversari deosebite dorim sa reliefam valorile fundamentale si obiectivele Uniunii Europene intr-o declaratie de la Berlin. Uniunea Europeana inseamna respectarea demnitatii omului, pace si libertate, toleranta si solidaritate precum si democratie si stat de drept. Aceste valori ne unesc. Ele formeaza o baza solida pentru actiunea noastra comuna, menita sa pregateasca Europa pentru noile provocari. In acest sens, noi, europenii, unindu-ne fortele dorim sa ne asumam raspunderea intr-o lume care devine din ce in ce mai mica.
Cancelarul Germaniei,
Angela Merkel