La 6 martie, cind nostalgicii epocii de trista amintire aniversau saizeci si doi de ani de la instalarea primului guvern ilegitim si criminal, in spalatoria din strada Dragoslavele se vota curatarea trecutului politic al intiiului presedinte postdecembrist.

Rezultatul votului n-a impresionat presa centrala, ultracentrala si de cartier nici cit buletinul meteo. Pentru cei ce n-au stiut, dar care banuiesc, la 6 martie 2007 s-a stabilit ca Ion Iliescu n-a facut politie politica.

Intimplarea vine cam la un an de la instalarea noului Colegiu CNSAS, urcat pe scena pe melodia algoritmului, cu acompaniament de suflatori cu ocazia alegerii presedintelui. Greu incercati sufleteste trebuie sa fi fost cei care-au ridicat mina pentru a da acest verdict. E drept ca votantii pot spune ca n-au avut dosare din care sa rezulte activitatea incriminata de punctul 5 din art. 5 din Legea nr. 187 privind deconspirarea Securitatii ca politie politica, de punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, de puncte, puncte, puncte...

Este posibil ca la CNSAS sa nu fi ajuns inca dosarele secretizate. Este aproape sigur ca SRI, de la a carui infiintare prin decret prezidential, semnat de acelasi Ion Iliescu, se implinesc in aceste zile saptesprezece ani, a ratacit (in)voluntar o serie de documente. Este posibil ca si „Lista lui Severin" sa fi fost secretizata. Exista date si marturii ca o serie de actuali politicieni cu functii inalte au frecventat prin anii ’80, in regim de semiinternat, o scoala generala din Baneasa. Nu e prea clar, era o scoala generala sau o scoala de generali, pentru ca amintirile sint confuze. Doar personajele sint reale. Iar dosarele lor zac si acum la „secret".

E greu de crezut ca in bogata sa activitate politica si de infierare a dusmanilor regimului de democratie populara, incepind cu anul ’56 (sarind aici peste „scoalele" sovietice) si pina la marea marginalizare, Ion Iliescu a fost portdrapelul Conventiei de la Geneva - tratatul ala cu drepturile omului.

In logica votului CNSAS, urmeaza ca slujbasii Directiei Judetene de Securitate Iasi sa returneze retributiile grase din vremea prim-secretarului Ion Iliescu. Din motiv de lipsa de activitate, fireste. Pentru ca, dac-ar fi avut cea mai marunta activitate, aceasta trebuia expres semnata de conducatorul politic al judetului. Mai mult, AFDPR Iasi ar trebui sa-i verifice pe cei ce s-au declarat oprimati in acelasi segment de timp. Iar Iasiul e doar o mica parte. Ca timp si fapte.

Am ajuns pe firul evenimentelor plecind de la arestarile studentilor contestatari ai regimului din 1956, cind „cel ce n-a facut politie politica" era proaspat lider UASCR. Si am ajuns la un document din 1991, redactat de SRI, in care se face un tablou detaliat al vietii studentilor amintiti. O apostila olografa a documentului cere sa se consemneze ca nu exista date despre cei ce-au ordonat exmatricularile.

Nu inteleg cum s-a dat un asemenea verdict si cum a reusit Ion Iliescu sa se strecoare cu trecutul sau printre furcile membrilor Colegiului. Poate cu o parte din ei are o veche si tovaraseasca prietenie. Pentru ca opt l-au absolvit de pacatele trecutului, iar unul s-a abtinut. La fel ca in „duminica orbului" a intiiului mandat, cind rupea gura tirgului si a Europei cu acel formidabil 84%. Poate a fost un cadou intirziat pentru cea de-a saptezeci si saptea primavara. Sau, de ce nu, s-a considerat un act de compasiune si clementa pentru un batrin aflat cu un picior... in manualele de istorie.

Cu uimire constat ca, intr-un regim in care in virful piramidei trofice a tronat Securitatea, ale carei agenturi, directii si personal stirneau invidia suratelor comu-niste, singurul vinovat dovedit, incriminat si executat (politic) a fost Mona Musca. Dupa cum merg lucrurile, se pare ca „antifratinistii" Felix si Sanda vor folosi acelasi detergent.

Nu vreau sa anticipez, dar, continuind aceasta linie, in curind vor trece prin spalatoria CNSAS Pantiusa, Nicolski si Draghici...

Si parca vad, peste citiva ani, cind pensia va trece de 500 de euro, cum a treia generatie a acelor vremuri va iesi seara la o bere pe Bdul. Dej, colt cu Str. Iliescu.