Aprecierea a fost facuta in contextul in care, desi se fac eforturi uriase pentru depistarea si vindecarea bolnavilor de tuberculoza, Romania detine in continuare locul 41 in lume si printre primele locuri in Europa in ceea ce priveste incidenta tube
Aprecierea a fost facuta in contextul in care, desi se fac eforturi uriase pentru depistarea si vindecarea bolnavilor de tuberculoza, Romania detine in continuare locul 41 in lume si printre primele locuri in Europa in ceea ce priveste incidenta tuberculozei. "Intr-un asemenea focar, in principiu, o medie de circa 70-80% dintre cei de peste 30 de ani sunt infectati cu bacilul Koch, aproximativ 10% dintre ei putand dezvolta tuberculoza la un moment dat pe parcursul vietii", a completat fostul manager al Programului National de Combatere a Tuberculozei (PNCT). Referindu-se la strategia nationala pe care Romania trebuie sa o defineasca pentru urmatorii ani, in lupta impotriva acestei maladii, Stoicescu spune ca, desi cunoaste existenta unui ordin de ministru (al Sanatatii) prin care aceasta a fost aprobata, un document scris nu a fost inca emis. De aceea, specialistul propune ca cea mai buna varianta adoptarea acestei Strategii prin HG, nu ordin ministerial, data fiind importanta problemei.
Problema tuberculozei in Romania, si nu numai, este o grava problema de sanatate publica, transmiterea tuberculozei fiind favorizata de traiul in conditii de supraaglomerare, alimentatie proasta, lipsa ingrijirii medicale obisnuite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.