Scoala pe ape
In judetul Covasna, 85 de gospodarii au fost izolate, iar cursurile au fost suspendate, ieri, in trei scoli din localitatile Bobocea, Zabratau si Crasna, comuna Sita Buzaului, din cauza inundatiilor, raul Buzau depasind cot
Scoala pe ape
In judetul Covasna, 85 de gospodarii au fost izolate, iar cursurile au fost suspendate, ieri, in trei scoli din localitatile Bobocea, Zabratau si Crasna, comuna Sita Buzaului, din cauza inundatiilor, raul Buzau depasind cota de atentie cu cinci centimetri, informeaza Mediafax. Totodata, 20 de gospodarii si doua case au fost inundate. Pe DN10, in zona Popasului Fantanita, pe o distanta de circa o suta de metri, carosabilul a fost inundat, dar fara a fi afectata circulatia in zona.
Statiuni montane inecate
Statiunile Azuga, Sinaia si Busteni sunt afectate de inundatii din cauza precipitatiilor abundente, in zona inregistrandu-se peste 80 de litri/metru patrat, informeaza Rompres. La Azuga au fost inundate 15 locuinte, iar o familie a carei casa se afla in apropierea raului Azuga a fost evacuata. La Busteni au fost inundate cinci gospodarii si drumul cel mai afectat de aluviuni este cel care duce la Cabana Gura Diham. La altitudini de peste 1500 de metri, ploaia s-a transformat in lapovita. La Sinaia este blocata circulatia spre cartierul Cumpatu, iar in cartierul care duce spre Hotelul Mara au fost inundate cinci locuinte si trei societati comerciale. In apropiere de Hotel Mara au fost construite adevarate baraje din saci cu nisip pentru ca apa si aluviunile de pe versanti sa nu ajunga la hotel. Probleme generate de inundatii se inregistreaza si in comuna Valea Doftanei, unde au fost inundate 30 de gospodarii, trei case erau, ieri, in pericol de a fi luate de ape, iar trei drumuri comunale au fost distruse de viitura. O parte din localitate a ramas fara energie electrica din cauza vijeliei.
Localitati fara curent
In judetul Dambovita, 14 localitati au ramas partial fara curent electric, dupa ce precipitatiile abundente cazute inca de joi seara au afectat doua linii de medie tensiune si 38 de transformatoare electrice, echipele de interventie lucrand pentru remedierea defectiunilor. In Bistrita-Nasaud, sapte sate au ramas, ieri dimineata, fara curent electric din cauza vantului care a afectat retele de medie tensiune si a lasat in bezna mii de familii. Satele Cusma si Dorolea au fost afectate de avaria din zona Dealul Negru, iar o alta avarie a fost inregistrata pe Valea Sieului. Satele Sieu, Sieut, Barla, Santioana si Mariselu au ramas si ele fara energie electrica.
Furtuna in Gheorgheni
O furtuna puternica a afectat, ieri, orasul Gheorgheni, vantul, care sufla cu peste 100 km/h smulgand copacii din radacini, prabusindu-i peste case, masini si scoli, iar drumul fiind blocat de copacii cazuti la iesirea din oras catre Lacu Rosu. Copacii cazuti au blocat si DN 12 C, la iesirea din Gheorgheni catre Lacu Rosu. Potrivit Mediafax, nici macar structurile specializate nu au putut interveni sau estima pagubele create de furtuna pana cand vantul se domolea.
In Vrancea, doua podete au fost distruse de apele raului Milcov, care a crescut, in prima parte a zilei de ieri, cu 80 de centimetri. In urma distrugerii podului de la Mera, Inspectoratul Scolar Judetean a decis suspendarea cursurilor la scoala cu clase I-IV din Vulcaneasa, deoarece copiii si profesorii nu au mai putut ajunge la ore. O situatie similara este si la Campeneanca, unde Milcovul a distrus un pod de tuburi care facea legatura cu satul Pietroasele, accesul in localitate facandu-se pe un drum ocolitor.
Starea raurilor
Ieri, la inchiderea editiei, erau depasite cotele de pericol pe raul Azuga, la Azuga (judetul Prahova), situatia fiind stationara, si pe raul Doftana, la Tesila (judetul Prahova), cu tendinta de crestere. Cotele de inundatie erau atinse pe raurile Prahova, la Busteni (judetul Prahova), si Buzau, la Sita Buzaului (judetul Covasna), cu tendinta de crestere. Hidrologii considera ca acesta este cel mai sensibil punct, fiind o zona care se inunda de obicei.
Hidrologii prognozeaza ca din aceasta dupa-amiaza se calmeaza situatia pe rauri. Avertizarea emisa de hidrologi, cu cod portocaliu pentru judetele Prahova, Buzau, Vrancea si Covasna, este valabila pana in aceasta dimineata.
Drumuri afectate
Circulatia pe Drumul National 1 a fost afectata, ieri, in mai multe puncte din cauza unor viituri formate ca urmare a ploilor abundente, potrivit datelor furnizate de Ministerul Transporturilor. Apa a inundat carosabilul in dreptul localitatii Posada, la km 128 la Sinaia, la km 130 la Poiana Tapului, precum si in dreptul localitatii Azuga. De asemenea, viitura a afectat si alte drumuri nationale din tara. Circulatia se desfasura, ieri, cu dificultate si pe DN 7A (Salistea), DN 11 B (Cozmeni), DN 12 C (Gheorgheni - Lacu Rosu), DN 13 B (Bucin - Borzont), DN 15 (Borsec - Tulghes). Viitura a afectat si Drumul National 10, la Intorsura Buzaului, precum si DN 7 C, la km 198 (Brezoi) si DN 7A, in dreptul localitatii Malaia, carosabilul fiind blocat.
Vantul a inchis porturile
Activitatea in porturile Constanta, Constanta Sud - Agigea, Mangalia si Midia a fost suspendata, ieri la pranz, din cauza vantului care sufla cu putere, cu peste 70 km/h, iar traficul pe canalele navigabile a fost restrictionat. Pe canalul Dunare - Marea Neagra traficul a fost restrictionat pentru convoaiele de barje goale.
In Baia Mare, rafale puternice de vant si pe alocuri ploaie au oprit temporar, ieri dimineata, activitatile pe unele santiere industriale. (Luminita MOROIANU)
Un an sigur
Specialisti din cadrul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) au declarat, ieri, ca Romania va fi ocolita de precipitatii sau inundatii devastatoare de amploarea celor petrecute in cursul anului trecut.
Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu a precizat ca lunile mai si iunie ar putea fi ploioase, iar cantitatea de apa ar putea ajunge la 60-80 de litri pe metru patrat, insa asemenea cantitati sunt normale pentru perioada mentionata. De asemenea, directorul ANM a asigurat ca pana in luna septembrie nu vor fi "maxime de precipitatii" care sa duca la inundatii catastrofale. Totodata, facand referire la perioada urmatoare, Ion Sandu a adaugat ca "sunt asteptate precipitatii in cantitati de 35-42 de litri pe metrul patrat, iar in unele zone acestea ar putea ajunge si la 80 de litri pe metrul patrat". Mai mult, el a asigurat ca precipitatiile nu vor produce inundatii importante, deoarece la o adancime de 50 de centimetri, solul are un deficit de umiditate. (O.R.)
Zonele cu risc
Directorul Institutului de Hidrologie si Gospodarie a Apelor (INHGA), Petru Stanciu, a declarat ca ar putea exista "unele exceptii".
Acestea ar putea aparea "in zonele din sudul Romaniei, in Dobrogea, in sudul Moldovei, si pe o suprafata mica la granita cu Ungaria - Crisul Alb, Crisul Negru si Crisul Repede, in sensul ca debitele unora dintre raurile din acesta zona vor fi la doar 30-50% din valorile normale. Referindu-se la zonele pentru care s-a primit avertizare cu cod portocaliu, Stanciu a precizat ca pe raurile Prahova (la Busteni), Doftana (la Tesila), Teleajen (la Cheia) au fost inregistrate cresteri ale debitelor, in unele cazuri putand fi atinse cotele de inundatii sau chiar depasite cu 10 -15 centimetri, fara ca acest aspect sa constituie un pericol pentru populatie. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a facut asigurari ca reprezentantii CNSU sunt mai pregatiti decat anul trecut pentru inundatii. Totodata, ministrul a precizat ca, la ora actuala, nu sunt probleme legate de infrastructura, chiar daca in mai multe localitati din cinci judete (Arges, Dambovita, Olt, Valcea, Prahova) au fost probleme legate de alimentarea cu energie electrica. (Oana ROTARU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.