Misiunea ONU din Kosovo (MINUK) "regreta ca autoritatile romane nu au fost de acord cu cererea Cartierului General ONU ca 11 dintre ofiteri sa ramana in Kosovo pana pe 6 aprilie, pentru a continua sa coopereze in ancheta referitoare la moartea a doi
Misiunea ONU din Kosovo (MINUK) "regreta ca autoritatile romane nu au fost de acord cu cererea Cartierului General ONU ca 11 dintre ofiteri sa ramana in Kosovo pana pe 6 aprilie, pentru a continua sa coopereze in ancheta referitoare la moartea a doi protestatari de origine albaneza, care au fost impuscati in timpul ciocnirilor cu fortele de ordine in Pristina", se arata intr-un comunicat oficial. MINUK a apreciat ca "era necesar pentru scopurile investigatiei" ca autoritatile romane sa-i puna la dispozitia anchetatorilor pe jandarmi, in contextul anchetei referitoare la moartea a doi protestatari de origine albaneza, care au fost impuscati in timpul ciocnirilor cu fortele de ordine in Pristina. Cei 11 fac parte dintr-un contingent de 75 de ofiteri de politie romani care au revenit in tara saptamana aceasta, dupa ce au fost detasati in cadrul fortelor de politie ONU in provincia din sudul Serbiei.
In urma violentelor din Pristina, reprezentantii ONU cerusera ca jandarmii romani sa-si prelungeasca misiunea cu cel putin o luna, cerere aprobata de autoritatile romane. "Pregatirea tactica a jandarmilor romani se dovedeste a fi exact aceea pe care am dorit-o aici", declara si comandantul MINUK, Stefan Feller. Profesionalismul trupelor romanesti a fost unanim apreciat de Natiunile Unite. Cu doi civili decedati in urma unei actiuni sub proprie comanda, Misiunea ONU din Kosovo, nuanteaza acum transparent o incercare de eschivare a romanilor de la ancheta oficiala. Rotirea contingentului de romani, care a inceput dupa ce sederea jandarmilor in Kosovo a fost prelungita cu o luna, incluzindu-i si pe cei 11 jandarmi de care ONU are nevoie in ancheta, poate fi vazuta ca o manevra prin care ministrul Vasile Blaga s-a strecurat prin plasa unei investigatii fara doar si poate incomoda pentru puterea de la Bucuresti.
MAI: "S-au respectat toate regulile"
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a arata ca rotirea contingentului de jandarmi dislocat in Kosovo a respectat intocmai regulile de procedura ale ONU, "cu sublinierea ferma a disponibilitatii totale de cooperare in investigarea evenimentelor de la 10 februarie". "Autoritatile romane vor manifesta deschidere si dorinta de colaborare (...) pentru a clarifica toate aspectele referitoare la evenimentele care au determinat inceperea cercetarilor la nivelul UNMIK. Acest fapt a fost comunicat structurilor din sistemul ONU, din primele momente ale initierii cercetarilor, iar aceasta atitudine va continua cu respectarea normelor de drept aplicabile in acest caz", precizeaza MAI.
Comanda ONU, gloante romanesti, morti albanezi
Violentele din luna februarie, generate de majoritea etnicilor albanezi din Kosovo au fost fara precedent. Mii de persoane au protestat, atacand fortele de ordine, impotriva planului ONU care ofera independenta provinciei Kosovo si autonomie celor aproximativ 100.000 de sarbi care au ramas in regiunea majoritar populata de albanezi.
ONU a deschis o ancheta dupa ce doi manifestanti, raniti cu gloante de cauciuc, trase de jandarmii romani, au decedat. Fortele romane au avut un rol important in incercarea de a aplana violentele, insa doi jandarmi au fost acuzati de moartea protestatarilor, in incercarea de a-i dispersa pe manifestantii care au atacat cordonul de politisti instalat in jurul Parlamentului din Pristina.
Partea romana a precizat ca asteapta rezultatele anchetei oficiale, precizand ca jandarmii au actionat sub comanda directa a unui reprezentant ONU, facand uz "moderat" de forta.
Comandantul jandarmilor romani din Kosovo a precizat ca s-a facut uz de gaze lacrimogene si apoi de gloante de cauciuc, la ordinul superiorilor (reprezentanti ai MINUK) ce se aflau la comanda actiunii. Jandarmii romani au folosit arme de vanatoare (calibrul 12 mm) si gloante de cauciuc fabricate la uzina Cugir.
Robert Zolkiewski, comandantul contingentului polonez, a afirmat ca trupele sale nu "au avut rolul principal" in restabilirea ordinii, "ci romanii". Zolkiewski a recunoscut totusi ca fortele de ordine au fost obligate sa riposteze, in momentul in care trupele ONU au fost in pericol, fiind atacate cu pietre si sticle.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.