Balconul Operei Timisorene redeschis, Piata Revolutiei plina cam ca la inceputul Revolutiei de la Timisoara, cetatenii tineri (adica viitorul urbei) foarte agitati, discursuri pe masura, mai mult sau mai putin agramate, dar foarte inflacarate, ale fostilor, actualilor si viitorilor mari revolutionari ai Timisoarei. Ce sa fie, ce sa fie? Ne minte Guvernul, nu se tine de promisiuni actuala putere? Se protesteaza, de exemplu, ca de ce nu se incepe, totusi, o data si o data, autostrada in Banat, sau macar de ce nu se mai termina (mai concret, cind se termina) reabilitarea soselei europene dintre Timisoara si Lugoj, ori de ce nu avem descentralizare reala, fie si financiara, in bogatul judet Timis? Ce sa fie, ce sa fie ca asa mare agitatie si inflamatie nu s-a mai vazut de la Revolutie? Sint cetatenii Timisoarei furiosi de mizeria din oras, de faptul ca nu avem nici pina in prezent deponeu ecologic? Sau ca traficul prin Timisoara este infernal, adica imposibil, cu exceptia noptilor cind cursele de masini fac deliciul (sau disperarea, dupa gust) al locatarilor de pe traseele consacrate cu acordul politiei ultravigilente (adica absente)? Sau ca gropile astupate ieri cu bani grei astazi sint mai mari? Ori sint disperati de prea numeroasele strazi fara canalizare, pline de noroaie? Le este teama ca lucrarile din fata prefecturii si din tot centrul orasului nu se vor termina niciodata, daca tot avem parte de ierni asa cumplite? Ori sint nemultumiti ca in curind aniversam doi ani de la neterminarea centurii ocolitoare a Timisoarei intre Arad si Lugoj? Macar doresc mai multe mall-uri situate cit mai central sau viseaza la apartamentele foarte ieftine ridicate de investitori strategici pe locul fostelor fabrici timisorene? Sa fi iesit studentii din Complexul Studentesc innebuniti ca in zona destinata odihnei si studiului nu mai pot bea toata noaptea, ci doar pina la ora 24? Sa doreasca copiii si parintii lor parcuri si terenuri de sport mai numeroase, daca tot se imputineaza? Sau fiind mai aproape de Europa in cuget, simtiri si civilizatie sa protesteze tinerii Timisoarei, asa cum se intimpla acum in statele membre NATO, ca nu se mai termina razboiul din Irak?

Nici vorba de asa ceva! Tragedia este mult mai mare, si de aceea Timisoara nu poate sa aiba alinare! Un strain capitalist, Zambon, a confiscat palmaresul echipei de fotbal fanion, spre revolta capitalistului autohton, actual patron! Toti consumatorii de bomboane agricole din tribune au protestat la unison! Posturile de televiziune sint si ele in acelasi ton! Asa da, patriotism, onoare si lupta pentru istorie, trecut glorios si viitor luminos, demnitate si blazon! Si comisia rauvoitoare din Lausanne-ul francofon va afla de al nostru... „revolucion"!

Ca sa vezi, stimate cititor, cum reincep revolutiile! Lasind gluma amara la o parte, este trist si chiar revoltator sa vezi cum Revolutia de la Timisoara, printr-un jalnic mimetism la care sint complici chiar o parte din autoritatile locale si, evident, asa-zisele posturi nationale de televiziune, este invocata intr-o penibila afacere de fotbal bisnitaresc, care nu are nimic cu puritatea adevaratului sport timisorean, chiar si a fotbalului!

— Dr. Sorin Pescariu