Nu vor sa fie acuzati ca au parasit guvernarea cu lasitate. Prefera sa fie dati afara. Pentru a poza ulterior in victime ale odiosului Tariceanu. Oare cat de folositor le-ar fi, in opozitie, acest presupus certificat de martir? Probabil, deloc.
Nu vor sa fie acuzati ca au parasit guvernarea cu lasitate. Prefera sa fie dati afara. Pentru a poza ulterior in victime ale odiosului Tariceanu. Oare cat de folositor le-ar fi, in opozitie, acest presupus certificat de martir? Probabil, deloc.
Indiferent cum va parasi PD guvernarea, cu forta sau cu binisorul, viata in opozitie nu-i va fi deloc usoara. Legati ombilical, in continuare, de presedintele Basescu, dar si obligati prin angajamentele asumate impreuna cu liberalii in perioada de glorie a Aliantei DA, democratii vor trebui sa-si cantareasca fiecare initiativa cu maxima atentie. Pentru a nu cadea in derizoriu.
Astfel, daca PSD ori alt partid parlamentar ar ameninta cu o motiune de cenzura Cabinetul monocolor liberal, sa zicem, PD nu se va putea alatura, public, demersului. Ar fi acuzat de cardasie cu pesedistii, adica de acelasi "pacat capital" pe care il reproseaza acum PNL. Si chiar daca democratii, sub protectia anonimatului asigurat de votul cu bile, ar pune umarul la debarcarea liberalilor de la Palatul Victoria, tot nu le-ar fi de folos razbunarea. Ar ramane tot in opozitie. Izolati. Caci razboiul cu toata lumea le-a atrofiat potentialul de coalitie, iar prezenta lor intr-o viitoare constructie guvernamentala este exclusa.
In ipoteza, putin probabila, a dizvolvarii Parlamentului in urma respingerii a doua solicitari de investitura si organizarea de alegeri anticipate, PD nu va reusi sa atinga, potrivit sondajelor, scorul obtinut de Alianta in 2004, daramite sa mai guverneze singuri. Exista premise ca, la viitoarele alegeri, oricand vor avea loc ele, tortul parlamentar sa se imparta in mai multe felii decat in urma cu trei ani. Iar la guvernare vor accede partidele dispuse la negocieri si compromisuri, iar nu cele care, vorba lui Berceanu, sunt nervoase si creeaza tot timpul probleme. Moral, imoral, asta-i sistemul.
Revenind la sansele de crestere a PD in opozitie, putem anticipa ca reteta patentata in perioada guvernarii - sustinerea neconditionata a sefului statului in vederea transferului de popularitate - nu va mai fi la fel de eficienta. Capitalul de incredere al lui Basescu nu mai este atat de solid ca la inceputul mandatului. Mai mult, scandalurile si crizele care ii sunt atribuite, dublate de contraofensiva adversarilor politici, sapa zilnic la temelia statuii, afectandu-i si pe democratii contopiti cu soclul. Nu in ultimul rand, odata ajuns in bancile opozitiei parlamentare, PD va trebui sa-si diversifice mesajele de sustinere pentru Basescu si demonizare a lui Tariceanu. Asta pentru a nu fi confundat cu tanara mladita prezidentiala, PLD, care tine parca sa-si croiasca strict o identitate de portavoce a Cotrocenilor, in ciuda efortului strategului Stoica de a-i prezenta pe stolojeni ca intruchipare a Dreptei.
Plecarea sau izgonirea PD de la guvernare pare a fi o chestiune de zile, ore sau chiar minute. Sau poate ca subreda caruta se va rostogoli mai departe. Depinde de Tariceanu. Care, la ora scrierii acestor randuri, scrijelea planuri in turnu-i de fildes. Probabil constient de faptul ca nici liberalilor nu le va fi moale, singuri, la Putere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.