Contractele de servicii trebuie sa fie, de astazi, mult mai avantajoase pentru clienti.

Incepind de astazi, toti furnizorii de servicii care nu au modificat clauzele contractelor preformulate risca amenzi de pina la 5.000 de lei. „Au trecut 30 de zile de cind norma a fost publicata in Monitorul Oficial cu clauzele pe care operatorii economici ar fi trebuit sa le includa in contractele preformulate, iar de luni vom demara o actiune de control la nivel national pentru a vedea daca au respectat aceste prevederi sau nu", a declarat Marian Zlotea, presedintele ANPC. Pina acum, au anuntat ca si-au modificat contractele operatorii Orange, Vodafone, RCS, UPC si Boom.

Conditii obligatorii

ANPC impune operatorilor economici includerea in contracte a momentului inceperii si cel al incetarii contractului, cu posibilitatea denuntarii unilaterale, cu un preaviz de 30 de zile, fara taxe suplimentare, precum si a modalitatilor de executare, suspendare sau incetare a serviciului prestat: termene, notificari, conditii. Furnizorii de servicii vor trebui in egala masura sa ofere informatii despre perioada de gratie, precum si informatii complete despre taxe, dobinzi, comisioane, garantii, penalitati, despagubiri, rate, in functie de natura serviciului prestat, sau informatii complete despre conditiile de acordare a creditului, conditiile de depozit, conditiile de leasing, conditiile de asigurare.

Un alt set de informatii se refera la modul de prestare a serviciului: termene de instalare echipamente, livrare a unui produs, termenul de executare a unui serviciu, termene de remediere a defectiunilor si despre conditiile de despagubire a consumatorilor in cazul in care acestia au suferit pagube din culpa operatorilor economici. De asemenea, consumatorii vor putea sa-si exprime optiunea privind achitarea abonamentului sau a altor sume solicitate in avans de catre operatorul economic prestator de servicii. Totodata, toate controalele vor fi scrise cu un font de minimum 10.