Liderii democrati americani urmau sa treaca, ieri, prin Camera Reprezentantilor un proiect de lege privind finantarea razboiului si care stabileste un termen strict pentru retragerea trupelor SUA din Irak, contrar vointei presedintelui George W. Bush
Liderii democrati americani urmau sa treaca, ieri, prin Camera Reprezentantilor un proiect de lege privind finantarea razboiului si care stabileste un termen strict pentru retragerea trupelor SUA din Irak, contrar vointei presedintelui George W. Bush. Daca acest proiect de act normativ fi adoptat, oficialii de la Casa Alba vor trebui sa tina cont de recomandarea privind retragerea trupelor americane din Irak pana la 31 martie 2008.
Democratii din Congres pareau insa optimisti in privinta obtinerii numarului de voturi necesare - 218 din cele 435 ale Camerei, pentru a trece acest controversat proiect de lege care, practic, va obliga administratia Bush sa isi retraga, la o data fixa, militarii din Irak, informeaza Reuters. Proiectul de lege, elaborat de democratii din Senat, prevede alocarea unei sume de 121,5 miliarde de dolari pentru operatiuni de retragere a contingentelor americane din Irak si finalizarea tuturor misiunilor de lupta din zona in cel mult un an. Acest proiect este similar unei rezolutii pe care reprezentantii Senatului au respins-o saptamana trecuta. Presedintele Bush a solicitat de la inceputul anului fonduri suplimentare, de 245 miliarde de dolari, pentru mentinerea trupelor in Irak, dar democratii incearca, prin reducerea acestei sume, sa puna capat acestui razboi, care a intrat in al cincilea an si in timpul caruia peste 3.200 de soldati si-au pierdut viata, iar peste 20.000 au fost raniti. "Trupele americane n-ar trebui sa fie implicate intr-un razboi civil, iar conflictul din Irak are nevoie de o solutie politica, nu de una militara", sustine proiectul legislativ elaborat de democrati. Casa Alba a avertizat ca Bush va face uz de dreptul de veto in cazul adoptarii oricarei legi care prevede un termen limita pentru retragerea din Irak. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.