Campania de presa a ziarului ZIUA, dar si a altor publicatii, pe marginea internarii dubioase a inspectorului principal de politie, Ionut Bratu, la Spitalul 9 - dupa ce acesta a fost lovit, umflat de pe strada si abandonat in stare critica la margine
Campania de presa a ziarului ZIUA, dar si a altor publicatii, pe marginea internarii dubioase a inspectorului principal de politie, Ionut Bratu, la Spitalul 9 - dupa ce acesta a fost lovit, umflat de pe strada si abandonat in stare critica la marginea unei paduri din comuna Voluntari - a avut in cele din urma efect asupra autoritatilor. In cursul zilei de miercuri, dupa ce Parchetul Inaltei Curti a confirmat existenta urmelor de lovituri pe corpul inspectorului de politie Ionut Bratu, din IGPR, acesta a fost externat din Spitalul 9 "Alexandru Obregia", unde era tinut intr-o camera cu persoane cu comportament periculos. In prezent, ofiterul se afla in concediu medical si a parasit Capitala.
La nivelul Parchetului Inaltei Curti, dosarul penal deschis pentru identificarea agresorilor ofiterului este instrumentat de procurorul sef, Marius Iacob, seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica. Primele declaratii ale politistului au evidentiat ca acesta a fost lovit cu pumnul in fata de un rom care a coborat dintr-o masina neagra, chiar in dreptul sediului SRI de langa cladirea Parchetului Inaltei Curti. In acest caz vor fi administrate mai multe expertize criminalistice, de la cele medico-legale privitoare la urmele de lovituri identificate pe corpul ofiterului, si pana la cele privind posibilitatea ca acestuia sa-i fi fost administrate de catre agresori substante care sa-i fi produs pierderea controlului. De asemenea, vor fi anchetate toate persoanele care au avut implicatii in caz, inclusiv colegii de la DCP din IGPR ai ofiterului.
De ce a dezinformat IGPR?
Asa cum ZIUA a dezvaluit, dupa ce inspectorul principal de politie a fost gasit mai mult mort decat viu in noaptea de 5 spre 6 martie a.c., el a fost internat in mod suspect la Spitalul 9, cu aportul decisiv al unor colegi de-ai sai de la Directia de Cercetari Penale din IGPR, in loc sa fie dus la un spital din reteaua Ministerului de Interne, cum ar fi fost normal. Dupa ce ziarul nostru a semnalat faptul ca ofiterul a fost inchis intr-o celula cu nebuni periculosi, ca acesta cerea de zile intregi sa fie scos de acolo, precum si ca nici un politist nu a deschis vreo ancheta in acest caz extrem de grav vreme de zece zile dupa internare, IGPR s-a grabit sa dea comunicate de presa, prin care dezinforma ca Bratu nu prezinta urme de violenta. Aceasta in pofida faptului ca apropiati ai sai, care l-au vizitat, jurau ca are mai multe urme de lovituri la cap si la corp, iar in primele zile de la internare scuipa sange. Ministrul de Interne Vasile Blaga a cerut un raport de la IGPR pe acest caz dar, cu toate acestea, demnitarului i s-au prezentat luni aceleasi concluzii de lipsa a urmelor de violenta, in conditiile in care nici un politist nu a luat contact cu Ionut Bratu. Mai mult, raportul IGPR invoca surse medicale potrivit carora ar fi fost nevoie de minimum sase luni de tinere a lui Bratu la psihiatrie, pentru a i se putea stabili cu certitudine un diagnostic.
Dupa ce in acest caz s-a mobilizat Parchetul, dar si Corpul de Control al primului ministru, care au descins marti la Spitalul 9 pentru a lua declaratii ofiterului si a-l examina cu ajutorul unor medici de specialitate, la spital s-a deplasat, subit, si seful Politiei Romane, chestorul principal Dan Fatuloiu. In urma acestor mobilizari de efective - e drept foarte tardive - inspectorul Bratu a fost externat in cursul zilei de miercuri, fiind dovedit astfel ca tinerea sa dupa gratii, la sectia de "nebuni periculosi", a fost rezultatul unor jocuri de culise inca neelucidate. Din informatiile pe care le detinem, ofiterul se afla in prezent in concediu medical si a plecat din Bucuresti. El este foarte lucid si revoltat de cele petrecute.
Dosarele lui Bratu
Ionut Bratu ancheta cateva dosare extrem de grele, printre care cele ale afaceristului Stefan Radulescu (inculpat in mai multe cauze penale), dar si unul privind faptele unor functionari ai Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Exista indicii ca asupra sa s-au facut presiuni ierarhice pentru a abandona anumite dosare. Exista si banuiala legitima ca s-a urmarit sa fie declarat nebun, pentru a i se lua dosarele, iar anchetele deja efectuate sa fie compromise. Surse din cadrul Comisiei de Aparare a Senatului, au anuntat ca la nivelul acestei institutii este foarte probabil sa se formeze o sub-comisie de cercetare a cazului Bratu, care sa identifice cine a facut presiuni asupra acestuia in dosarele respective, cine a ordonat atacul si de ce ofiterul a fost internat la Spitalul 9, fara ca nimeni sa cerceteze imprejurarile agresiunii. (Razvan SAVALIUC)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.