Asociatia PAS a SC FRUVIMED Medgidia a scapat de faliment printr-o cumparare de actiuni pe ultima suta de metri. Banii i-a adus angajatul cu forme-n regula Constantin Samson, care mai tarziu avea sa fie ales administrator al societatii. Dupa un timp,
Asociatia PAS a SC FRUVIMED Medgidia a scapat de faliment printr-o cumparare de actiuni pe ultima suta de metri. Banii i-a adus angajatul cu forme-n regula Constantin Samson, care mai tarziu avea sa fie ales administrator al societatii. Dupa un timp, salariatii s-au razgandit cu privire la noua structura a actionariatului, instigati de trei directori ai societatii. In consecinta, Samson a fost debarcat din conducerea FRUVIMED, a mai fost dat afara si din PAS, nerecunoscandu-i-se calitatea de angajat, situatie despre care ziarul ZIUA a mai scris in urma cu cateva luni. A urmat o serie intreaga de falsuri grosolane, multe dintre acestea comise chiar de instantele de judecata. Unul dintre cei trei directori s-a erijat in actionar majoritar, prin inginerii financiare situate dincolo de lege. Pentru a beneficia de protectie in scopul acoperirii afacerilor lor murdare, Seitan, Sorici si Carapid l-au cumparat pe Virgil Magureanu, fostul director al SRI, pe care l-au numit in functia de administrator al societatii. ZIUA va demonta piesa cu piesa itele acestei escrocherii incredibile, precum si modul in care statul a fost si este furat sistematic.
La data de 1 august 2000, conform Contractului de munca nr. 2447, Constantin Samson este angajat la SC FRUVIMED SA Medgidia, judetul Constanta, in functia de consilier pe probleme economice. In intelegere cu membrii PAS (Programul Asociatiei Salariatilor), acesta se obliga sa cumpere de la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) pachetul majoritar de actiuni, reprezentand 79,184% din FRUVIMED. Dupa plata celor 12.649.350.000 de lei, in cinci rate anuale, cu o dobanda de 10%, dar si cu un avans de 50%, actiunile urmau sa fie impartite intre membrii PAS dupa cum urmeaza: Constantin Samson - 85%, restul salariatilor - 15%. Atentie, fara ca acestia din urma sa scoata vreun ban din buzunar. Potrivit contractului nr. 77/6.12.2000, "proprietatea asupra actiunilor vandute se transmite de Vanzator la Cumparator (...) la data platii avansului de 50%". Plata care s-a facut anterior semnarii contractului, respectiv 1.000.000.000 de lei la 20.11.2000 si 5.324.675.000 lei la 5.12.2000. Deci toate conditiile fusesera indeplinite.
Obligatii asumate de cumparator
Desi valoarea nominala a actiunilor FRUVIMED era cotata la suma de 25.000 de lei, MAA a fost de acord sa vanda PAS 1.264.935 actiuni la pretul de 10.000 de lei bucata. In schimb, asociatia salariatilor se angaja sa investeasca in cinci ani 35.832 de dolari in protectia mediului, o investitie/aport de capital in suma de 1.213.003,40 de USD, preluand totodata si datoriile societatii, care se ridicau la circa cinci milioane de dolari.
La data de 15 decembrie 2000, dupa semnarea Contractului de vanzare-cumparare cu MAA, adunarea generala a membrilor PAS Medgidia adopta hotararea nr. 1 privind distribuirea actiunilor cumparate: 85% in favoarea lui Constantin Samson si 15% in favoarea celorlalti membri. Ulterior, AGA FRUVIMED alege noii administratori ai societatii, luandu-se act de faptul ca membrul PAS Samson a platit cele 50 de procente privind cumpararea a 79,184% din FRUVIMED. Directorul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Constanta inscrie mentiunile privind noul actionariat, administratorii si cenzorii societatii, toate lucrurile fiind in regula la acel moment.
Reorganizare judiciara
Pentru plata intregii sume datorate de PAS FRUVIMED, MAA instituie un gaj asupra a 632.468 de actiuni, din pachetul ce facuse obiectul contractului. De asemenea, cumparatorului i se cere sa inregistreze gajul in "Registrul Actionarilor societatii sau la alt Registru Independent, cu care societatea urmeaza sa incheie contract". Astfel, la 21.05.2001, se incheie contract cu Registrul Independent National al Actionarilor (RINA) SA Buzau, confirmandu-se ministerului constituirea gajului asupra actiunilor PAS FRUVIMED Medgidia, pana la achitarea intregii sume datorate MAA.
Mai departe, din lipsa unor lichiditati suficiente, datoriile societatii sunt esalonate, dar ratele scadente catre MAA sunt achitate integral de Constantin Samson. Totusi, la 25.02.2002, AGA FRUVIMED SA depune cerere, in calitate de debitoare, pentru inceperea procedurii de reorganizare judiciara, iar o luna mai tarziu Aurel Seitan este numit director general executiv al societatii. Peste inca 30 de zile se majoreaza numarul administratorilor societatii de la cinci la sapte, tot Seitan ocupand unul dintre cele doua locuri eligibile.
Sarpele
Dupa ce a falsificat la greu documentele contabile si administrative ale FRUVIMED, conducerea ilegala a societatii, formata din tripleta infractionala Seitan-Sorici-Carapid, l-au adus pe Virgil Magureanu ca administrator. Acesta avea menirea de a curata gasca de pacate, inclusiv de acuzatiile de spalare de bani, care fac in prezent obiectul unei cercetari penale la DNA. Intrebat de presa, acesta a sustinut ca n-a participat decat la o sedinta AGA a FRUVIMED, iar cand a vazut cloaca in care a fost atras a renuntat la aceasta calitate. Lucru infirmat de circa zece alte sedinte ulterioare, pe ale caror procese-verbale exista si pretioasa lui semnatura. Sa mai spunem ca, la AGA la care Magureanu recunoaste ca a participat, a fost aprobat in fals un contract de prestari servicii, care, de asemenea, se afla in atentia procurorilor.
Dictatura proletara
Inainte de inceperea AGA FRUVIMED SA, cea legala, actionarii majoritari ai societatii i-au telefonat administratorului judiciar Fanica Constantin (foto), intreband-o daca vrea sa participe la sedinta, cu toate ca n-avea atributii in acest sens. Femeia a raspuns: "Eu nu m-as baga in acest razboi, prefer sa stau deoparte, pentru ca nu am nici o treaba cu asta".
Urmeaza o sedinta a Consiliului de administratie, in care directorii Seitan, Sorici si Carapid sunt suspendati si inlocuiti.
Dupa cateva amanari si tergiversari, judecatorul delegat constata ca AGA a actionarilor majoritari ai FRUVIMED este cea valabila, incheierea de sedinta fiind publicata la Oficiul Registrului Comertului Constanta si in Monitorul Oficial al Romaniei (la 9.11.2004), inclusiv cu noua componenta a actionariatului.
In acel moment, duplicitara Fanica Constantin vizeaza AGA salariatilor revolutionari ca fiind valabila, iar ceea ce s-a intamplat din acel moment intrece orice inchipuire.
Planuri pentru eliminarea lui Samson
In vara anului 2002, judecatorul sindic numeste SC FAIR&FULL CONSULTING SRL Constanta in calitate de administrator judiciar. Din acest moment, reprezentanta Fanica Constantin se transforma intr-un adevarat avocat al directorilor Aurel Seitan, Gheorghe Sorici si Paris Carapid, in complicitate cu care incepe sa urzeasca planuri pentru escrocarea actionarului majoritar, Constantin Samson. Totodata, se amesteca fara nici un pardon in destinele PAS FRUVIMED, cu care n-avea nici in clin, nici in maneca. Ba chiar intervine pe la diverse instante de judecata, instigand judecatori de rang inalt sa comita o serie intreaga de ilegalitati, dupa cum vom arata pe larg. Acestora li se aduga o serie de falsuri ordinare, inclusiv in documente bancare, pe care Fanica Constantin le-a girat in calitatea ei de administrator judiciar. Pe de alta parte, in rapoartele inaintate judecatorului sindic si Adunarii creditorilor FRUVIMED (compusa din AVAS, BCR, SIF si membrul PAS Constantin Samson) a ascuns adevarul, musamalizand potlogariile celor trei directori si ale acolitilor acestora.
Samson a reusit sa-si achite toate obligatiile contractuale catre MAA, platind in avans intreaga suma la care se angajase. Ulterior a contestat in instanta desfacerea contractului sau individual de munca, bucurandu-se de castig de cauza, printr-o decizie definitiva si irevocabila. Cu ignorarea hotararilor instantelor judecatoresti si prin incalcarea legii, desi a achitat individual intreaga suma convenita cu MAA, lui Samson nu i se recunoaste nici calitatea de angajat, nici cea de actionar majoritar.
Hotie colectiva
Dupa ce si Agentia Domeniilor Statului - care a preluat prerogativele MAA - a confirmat plata integrala de catre Samson a sumelor prevazute in Contractul de vanzare-cumparare de actiuni, actionariatul SC FRUVIMED a devenit urmatorul: Constantin Samson - 67,306%, SIF Transilvania 20,816%, restul Asociatiei PAS - 11,878%.
In consecinta, actionarul majoritar a notificat SC FRUVIMED in acest sens, solicitand convocarea AGA. La data de 23.10.2004, cand s-au prezentat la aceasta adunare, actionarii majoritari Constantin Samson, reprezentantii SIF Transilvania si executorul notarial n-au fost primiti in incinta, desi detineau 87% din capitalul societatii. Politia, chemata la fata locului, avea sa constate, cu maxima competenta, ca interzicerea accesului in sediul administrativ al FRUVIMED de catre cei 292 de salariati "s-a datorat faptului ca ati fost exclus in unanimitate de voturi din Asociatia PAS a FRUVIMED SA Medgidia". Cu alte cuvinte, la instigarea celor trei directori, angajatii societatii au hotarat de capul lor ca Samson si statul (reprezentat de SIF) trebuie sa fie deposedati de actiuni, de baza vointei majoritatii, care n-a bagat nici un ban in societate. De altfel, toate hotararile pe care Seitan, Sorici si Carapid le-au luat au fost adoptate numai cu unanimitate de voturi, ceea ce ne duce cu gandul la o hotie colectiva de proportii si bine regizata.
Vazand cum stau lucrurile, Samson si SIF Transilvania, in calitate de actionari majoritari, au organizat in aceeasi zi, la ferma nr. 12, AGA legala a FRUVIMED SA. Concomitent, restul membrilor PAS (proprietari a doar 11,9% din actiunile societatii), indusi in eroare de directorii, tineau propria AGA.
Suspendare ilegala
La 12 noiembrie 2004, administratorul judiciar transformat in avocatul proletarilor se prezinta la fostul presedinte al Curtii de Apel Constanta, Anton Fuduli, solicitand suspendarea efectelor AGA legale tinute de actionarii majoritari Constantin Samson si SIF Transilvania. In aceeasi zi de vineri, 12.11.2004, cand se judecau numai dosare penale cu arestati, Anton Fuduli a dat dovada de o celeritate iesita din comun. Pe loc, judecatorul verifica cu minutiozitate lucrarile dosarului 922/COM/2004 aflat pe rolul instantei, fara citarea partilor si zdrobeste orice fel de procedura in picioare. Ba chiar si bunul simt. Acest magistrat constata: "La data de 12.11.2004 s-a inregistrat dosarul cu nr. 922/COM in care reclamanta SC FRUVIMED SA - prin administrator judiciar SC FAIR & FULL CONSULTING SRL a solicitat suspendarea provizorie a incheierii nr. 28632/09.11.2004 emisa de judecatorul delegat in dosarul nr.28967/2004 al ORC Constanta, parat fiind ORC Constanta, avand ca obiect de judecata ordonanta presedintiala - suspendare". In concluzie, dispune suspendarea incheierii judecatorului delegat al ORC, de pe langa Tribunalul Constanta, pana la solutionarea cererii de suspendare formulata in recurs.
In primul rand, administratorul judiciar n-are nici o calitate procesuala in acest litigiu, deci cererea Fanicai Constantin trebuia respinsa din start. In al doilea rand, desi judecatorul Fuduli n-a audiat partile, a reusit sa-si formeze o opinie imediat dupa ce - sustine el - a verificat actele existente in dosar. Nu si recursul, pentru ca acesta urma sa fie depus pe 18.11.2004. Deci, ditamai presedintele unei Curti de Apel dispune o suspendare, pana la judecarea unui recurs care inca n-a fost depus. Si n-a mai fost depus, conform procedurilor, nici pana in ziua de azi, ceea ce denota ca Anton Fuduli a suspendat incheierea de sedinta, pana la calendele grecesti.
Repetentul Fuduli
Ca o paranteza privind pregatirea profesionala a fostului presedinte al Curtii de Apel Constanta aducem in atentia opiniei publice un fapt interesant. In vara lui 2006, Anton Fuduli a participat la un test constand in verificarea cunostintelor privind managementul, comunicarea si resursele umane, organizat de CSM. In urma acestui examen, judecatorul in discutie n-a reusit sa obtina decat nota 4.00, ceea ce spune multe despre priceperea sa in ale magistraturii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.