Politica e acum complet mediatica. De ce sa facem alegeri, cind putem calcula ratingul?

Ma indispune circul politic, cu note acute ritmice, cum se intimpla de la „biletel" incoace. Ma indispune, ma irita, il denunt in articole de ziar. Ocupat cu asta, mi-a scapat un fenomen interesant si promitator - autonomizarea societatii fata de politic, proces tot mai pronuntat. Institutiile si personalitatile politice se bat in referendumuri, se denunta reciproc de coruptie si abuz, se porcaie ca la usa cortului. Si ce? Societatea isi vede de treaba, politrucimea, de spectacolele indoielnice pe ecranele televizoarelor. Prima pare sa fi gasit calea democratiei liberale, cealalta traieste intr-o telecratie asociata exhibitionismului. Societatea reala se diversifica, evolueaza, cea politica nu are contact cu realitatea, manifestindu-se in zona spectrala a spectacolului mediatic. Vorbim de vot uninominal, alegeri anticipate - iesim mai ieftin calculind ratingul!

Tot raul spre bine. Prinsi in bilciul mediatic, politrucii nu mai intervin la nivelul realitatii. De altfel, nici societatea nu-i mai ia in seama - cind ii urmaresc pe ecrane, o fac ca si cum ar privi Vacanta Mare ori alta minune televizuala. Manifestarea-cheie a emanciparii fata de politica e la nivel economic. Cu cit bilciul e mai desantat, economia merge mai bine! Ritmul cresterii e unul dintre cele mai ridicate din Europa, leul se intareste, inregistrind in 2006 cel mai spectaculos avans din lume, fapt ce pune probleme exportatorilor, dar ii si obliga la disciplina, bursa e tot mai consistenta. Ca sa nu vorbesc din impresii, citez studii recente de monitorizare economica. Raportul FMI de la incheierea misiunii confirma ca, intre 2000 si 2006, Romania a avut cel mai inalt ritm de crestere a PIB din toate tarile UE, pina la 130%. Baza de plecare e mai mica decit a majoritatii acelor tari, dar tendinta e clara si indica o sansa de recuperare a intirzierilor istorice daca va continua. Fondul se teme de supraincalzirea economiei, nu de reducerea cresterii. Sigur, deficitul de cont curent e ridicat, exista riscul scaparii de sub control a cheltuielilor si politicii salariale in sectorul public, dar, ocupata cu bilciul, sper ca politrucimea nu are timp sa faca greseli mari in economie! Un studiu al WTTC constata ca rata de crestere a cheltuielilor turistilor straini in Romania in 2007 va fi de 19,9%, a doua din lume dupa cea din Emirate! Conform analizei, patria se va afla printre primele destinatii din lume in ce priveste cresterea reala a PIB brut realizat in sectorul turistic si prin calatorii, cu 16,6% ocupind pozitia a saptea.

Ne aflam in situatia unei societati care s-a maturizat mai repede decit clasa politica pe care a generat-o! Mai rau era ca lucrurile sa se fi intimplat pe dos!