Europenii trebuie sa gaseasca modalitati pentru a-i convinge pe copii sa renunte la violenta.

Delincventa juvenila este in crestere in Europa, au fost informati europarlamentarii in cursul unei audieri ce a avut loc saptamina aceasta. In unele tari UE, indicele acestui tip de delincventa poate ajunge pina la 22%. Cauzele ar fi familiile destramate, proastele conditii de viata, nesiguranta viitorului, excluderea sociala din motive de rasa si violenta din mediile de comunicare, din jocurile pe calculator si de pe Internet.

Jocuri instigatoare

Expunerea minorilor la acest tip de violenta conduce la desensibilizarea lor la efectele violentei reale. Expertii au prezentat rezultatele unor cercetari din SUA, conform carora, dupa ce au fost eliminate aceste surse electronice din viata copiilor, violenta a scazut chiar cu 40-50%.

De asemenea, au fost prezentate unele masuri introduse in tarile europene, cum ar fi programul de observare a copiilor din Spania, „ore de buna purtare" in Germania si recunoasterea oficiala a faptelor bune. Problema ramine echilibrul corect dintre pedepse si protejarea acestei categorii sensibile.