Vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru, s-a prezentat, ieri, la DNA , pentru a fi audiata, in calitate de denuntator, in legatura cu sesizarea pe care a depus-o, in luna februarie, privind scandalul "valizelor cu bani". Lavinia Sandru a depus la dosar
Vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru, s-a prezentat, ieri, la DNA , pentru a fi audiata, in calitate de denuntator, in legatura cu sesizarea pe care a depus-o, in luna februarie, privind scandalul "valizelor cu bani". Lavinia Sandru a depus la dosar un document prin care Administratia Prezidentiala recunoaste ca au existat intalniri intre Theodor Stolojan, in calitate de consilier prezidential, si reprezentantii Alro.
Inainte de a intra in sediul DNA, Lavinia Sandru a declarat ca a fost chemata in calitate de martor, lucru pe care nu-l intelege, in conditiile in care ea este reclamantul in plangerea facuta acum o luna cu privire la declaratiile lui Traian Basescu si fostului ministru al Economiei Codrut Seres referitoare la "valizele cu bani" care ar fi fost aduse de reprezentantii Alro la Ministerul Economiei sau la Cotroceni. "Nu vad de ce am fost chemata ca martor. Nu sunt nici Elena Udrea, nici Theodor Stolojan, nici Traian Basescu. Nu eu m-am intalnit cu cei de la Alro, nici nu ii cunosc", a spus Sandru. Dupa audieri, vicepresedintele PIN a explicat ca a fost incadrata ca denuntator in acest caz, asa "fiindu-le mai usor procurorilor". "Nu am fost incadrata ca martor, am fost incadrata ca denuntator, cum de altfel si sunt. Este vorba nu despre alt dosar ci despre cel pe care l-am deschis in momentul in care am depus acea plangere cu privire la declaratiile facute de presedintele Romaniei si fostul ministru Codrut Seres in ceea ce priveste acele valize de bani duse din dreapta-n stanga. Am explicat de ce este foarte important sa se faca cercetari temeinice, pentru ca aici este vorba de energie ieftina, este vorba despre presupuse mismasuri pe care le-ar putea face Guvernul sau Presedintia Romaniei, este vorba despre niste spagi date, probabil, unor oameni politici si, prin urmare, trebuie sa facem lumina in acest caz pentru ca nu este normal sa plateasca toti romanii o energie scumpa, sa se auda despre spagi date unor demnitari in schimbul unei energii ieftine si nimeni sa nu faca cercetari".
Stolojan-Alro, discutii fara stenograme
Lavinia Sandru a spus ca a venit cu un nou document la dosar. Este vorba de raspunsul la o solicitare pe care a facut-o Administratiei Prezidentiale in care cerea stenogramele discutiilor dintre Theodor Stolojan, in calitate de consilier prezidential, si reprezentantii Alro sau Rafo. "Dosarul deja exista, se aduna deja noi si noi file, pot sa va spun ca si eu am mai adus astazi un document. Este vorba de un raspuns de la Presedintia Romaniei cu privire la intalnirile lui Theodor Stolojan, in calitate de consilier prezidential, cu reprezentantii Alro si Rafo. Pentru ca, pe masura ce voi avea noi informatii, mi-am exprimat disponibilitatea de a pune dovezile de care mai ei nevoie la dispozitia organelor de urmarire penala. Eu ceream sa mi se comunice din partea Administratiei Prezidentiale stenogramele, discutiile care au avut loc in acele intalniri dintre Theodor Stolojan si reprezentantii Alro sau Rafo. Cei de la administratia prezidentiala mi-au spus ca nu exista asemenea stenograme, dar au recunoscut intalnirile, intalnirile dintre Theodor Stolojan si diversi reprezentanti, au aparut si numele persoanelor care s-au intalnit".
"Sa stim daca Basescu a mintit sau nu"
Potrivit procurorilor anticoruptie, la ora actuala dosarul se afla in stadiul de verificari. Vicepresedintele PIN a mai spus ca "si-a permis" sa sugereze procurorilor noi audieri in acest caz, lasand sa se inteleaga ca ar fi important sa fie audiati fosti sau actuali functionari de la Administratia Prezidentiala si functionari de la Ministerul Economiei si Comertului, "care ar putea sa dea detalii privind discutiile dintre reprezentantii firmei Alro si mai multi demnitari". "Eu am impresia ca lucrurile se vor derula repede, si ar fi bine sa se intample asa pentru ca nu mi-as fi dorit sa am de a face cu un nou dosar inchis, in care nici macar reclamentul nu a fost audiat, asa cum a fost dosarul cu privire la fraudarea alegerilor", a declarat Sandru. "Este important sa vedem cine a mintit si cine a spus adevarul, daca presedintele romaniei, atunci cind a vorbit despre acea valiza cu bani care se pregatea pentru ministerul economiei, a vorbit pentru ca stia exact despre ce este vorba sau pur si simplu a vrut sa faca spectacol. Pentru ca, daca se va dovedi ca nu este nimic adevarat si presedintele a vrut sa faca spectacol vorbind despre valiza cu bani pe care cei de la Alro au vrut sa o duca la Ministerul Economiei inseamna ca avem un presedinte care face spectacol si pe care nu ne putem baza", a spus vicepresedintele PIN. PIN a sesizat procurorii anticoruptie, in 23 februarie, considerand ca DNA trebuie sa verifice afirmatiile lui Traian Basescu si ale fostului ministru al Economiei, Codrut Seres, cu privire la sume exorbitante pe care reprezentantii Alro le-ar fi dus la Cotroceni sau la Ministerul Economiei pentru a obtine prelungiri de contracte energetice in vederea mentinerii productiei. (Tudor BORCEA)
Stolojan, interesat de pretul energiei pentru Alro
Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, a declarat ieri ca s-a intalnit "probabil in septembrie 2005" cu consilierii prezidentiali Theodor Stolojan si Bogdan Teodoriu, la solicitarea acestora, pentru a discuta in privinta contractelor de energie ale firmei Alro Slatina. "Exista o preocupare din partea administratiei prezidentiale, mai ales din partea lui Theodor Stolojan, daca ALRO poate cumpara energie intr-un mod satisfacator", a declarat Seres, la audierile Comisiei care ancheteaza activitatea Ministerului Economiei.
Potrivit fostului ministru, intalnirea cu cei doi consilieri avea ca subiect discutarea unor aspecte care nu erau corecte din punct de vedere al reglementarii pe piata de energie. Pe parcursul discutiei s-a mentionat problema unor mari consumatori de energie care sunt nevoiti sa cumpere prin intermediari, folosindu-se ca exemplu ALRO. "La acea intalnire, nu se putea lua decizia ca ALRO sa cumpere energie de la Hidroelectrica, intrucat contractul era semnat intre doua companii private, ALRO si Energy Holding", a spus Seres. Consilierii au sustinut ca nu este normal ca o firma mare, cum este ALRO, sa cumpere energie de la un intermediar si nu direct de la Hidroelectrica, a explicat Seres.
"Majoritatea furnizorilor au facut presiuni"
Pe de alta parte, Seres a afirmat ca mai multe persoane au facut presiuni pentru contracte de energie de la producatorii de stat, amintind de Gheorghe Stefan (PNL) si Ioan Oltean (PD). "Au fost si alte persoane, care nu sunt publice, si care au facut interventii. Puteti considera ca o mare parte dintre cei care au firme de furnizare de energie electrica au facut interventii", a recunoscut Seres. El a precizat ca Gheorghe Stefan, a carui familie controleaza firma Green Energy, i-a cerut sa favorizeze incheierea unui contract de achizitie de electricitate cu Complexul Energetic Turceni. Stefan a intervenit si la secretarul de stat in Ministerul Economiei Eugen Tapu Nazare, originar din Piatra Neamt, ca si Stefan. "Directorul general de la Turceni m-a intrebat "Sefut ce fac, ca se fac presiuni?" I-am spus sa faca ce scrie in ordin (ordinul prin care fostul ministru a dispus ca producatorii de stat sa tranzactioneze energia disponibila pe bursa - n.r.). Din cate stiu, directorul de la Turceni a rezistat acestor presiuni", a mai spus Seres. El a mentionat ca si Ioan Oltean (PD), "bun coleg si prieten" cu Mircea Man, care face parte din comisia de investigatie, i-a cerut sa intervina in favoarea firmei Beny Alex.
Directori suspendati pe baza unor note informative
Directorii generali ai Electrica si Romgaz au fost suspendati de fostul ministru al Economiei Codrut Seres in urma unor informatii venite de la serviciile secrete, referitoare la nereguli in achizitiile celor doua companii. "Am primit informatii de la servicii, ca ministru mai primesc si astfel de note, prin care mi s-a spus ca exista nereguli la Romgaz si Electrica. In concluzie, am suspendat directorii generali", a spus Seres, prezent la audierile de ieri ale comisiei care ancheteaza activitatea Ministerului Economiei. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.