Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, sustine intr-un raspuns recent la o interpelare parlamentara, ca Virgil Ardelean isi exercita inca prerogativele de sef al DGIPI (fosta UM 0215), desi este demisionar pentru ca premierul Calin Pop
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, sustine intr-un raspuns recent la o interpelare parlamentara, ca Virgil Ardelean isi exercita inca prerogativele de sef al DGIPI (fosta UM 0215), desi este demisionar pentru ca premierul Calin Popescu Tariceanu intarzie sa ia o hotarare. Potrivit Mediafax, Blaga arata ca numirea sau eliberarea din functie a sefului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (UM 0962) din MAI se face prin decizie a premierului. Desi Ardelean si-a dat demisia in luna iulie 2006, Blaga si-a amintit abia acum ca are in fruntea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna unul dintre cele mai controversate personaje din serviciile secrete de dupa 1989. Interesant este si faptul ca reactia vine la scurt timp dupa ce i s-a recomandat sa renunte la scaunul din Guvern, de care tine cu dintii. Si, la fel de bine, uita ca tot ministrul de Interne este cel care trebuie sa propuna un inlocuitor pentru "Vulpea".
Seful de cabinet, obsesia lui Blaga
"La sfarsitul lunii iulie 2006, chestorul general Virgil Ardelean a solicitat schimbarea sa din functie, insa, pana la acest moment, primul-ministru nu a luat nici o decizie", se arata in documentul citat. HG nr. 725 din 2003 prevede ca numirea sau eliberarea din functie a sefului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna se face prin decizia primului-ministru, dar la propunerea ministrului Administratiei si Internelor. La 26 septembrie 2006, Blaga a anuntat ca l-a propus pe Alexandru Boer - directorul sau de cabinet - pentru functia de sef al DGIPI din MAI. In aceeasi zi, premierul Tariceanu i-a comunicat ministrului Administratiei si Internelor ca nu este de acord cu propunerea de numire a lui Alexandru Boer. Desi este membru PNL, Boer nu a fost agreat de Tariceanu, motivul invocat oficial fiind acela ca seful Executivului ar fi dorit in fruntea acestui serviciu o persoana independenta politic.
Serviciul secret al ministrului
De altfel, spre mijlocul lunii octombrie, la sediul Partidului Democrat, Blaga se lauda ca nu se grabeste sa numeasca un nou sef la UM 0962. In octombrie 2006, el a afirmat ca nu a ajuns la o intelegere cu premierul Calin Popescu Tariceanu in privinta numirii directorului DGIPI, dar nici nu este foarte grabit, apreciind, totodata, ca aceasta structura functioneaza foarte bine, fiind in subordinea sa. "Unitatea functioneaza foarte bine. Este in subordinea directa a ministrului. Nu sunt deloc grabit sa ajung la o intelegere".
Blaga nu a mai facut alta propunere.
Sefia DGIPI a ramas, cel putin pe hartie vacanta dupa ce Virgil Ardelean a demisionat, odata cu sefii Serviciului Roman de Informatii (Radu Timofte) si Serviciului de Informatii Externe (Gheorghe Fulga) in urma disparitiei din tara a sirianului Omar Hayssam, acuzat de terorism. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.