Proiectul legii referendumului care faciliteaza demiterea sefului statului a fost adoptat ieri in Camera, printr-un vot care a coalizat toate partidele, mai putin PD.

Proiectul a trecut cu 198 de voturi pentru, 46 contra (PD si trei deputati PLD) si doua abtineri. De mentionat ca si doi deputati PD - Radu Dragus si Dumitru Puzdrea - au votat pentru, alaturi de toate celelalte formatiuni parlamentare. Proiectul modifica doar art. 10 din Legea nr. 3/2000 si prevede: „Demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum". Daca aceasta varianta va ajunge la promulgare, inseamna ca seful statului poate fi demis cu circa 4,5 milioane de voturi, fiind obligatorie prezenta la urne a jumatate dintre cetatenii inscrisi pe listele electorale (circa 18 milioane).

Din nou la Curtea Constitutionala

Proiectul adoptat ieri apartine PSD si a fost intors in Parlament de Curtea Constitutionala, care a avut mai multe obiectii. PD a anuntat imediat dupa votare ca va contesta din nou proiectul la Curtea Constitutionala, mentionind ca autorii au legiferat in neconcordanta cu Decizia Curtii, emisa luna trecuta. Curtea a considerat ca fiind neconstitutionale articolele care stabileau demiterea prin majoritate simpla pentru presedintele ales in turul doi de scrutin si demiterea prin majoritate calificata pentru presedintele ales in primul tur de scrutin, invocind, in motivare, ca legea trebuie sa aiba o abordare unitara, indiferent in ce tur a fost ales presedintele. Tinind cont de faptul ca, in motivare, Curtea lasa la latitudinea legiuitorului posibilitatea stabilirii unei „majoritati relative", autorii proiectului au ales majoritatea simpla pentru demiterea presedintelui.

Opt proiecte, contestate la Curte

Deputatii PD sustin ca autorii noii variante au interpretat gresit motivarea si ca majoritatea simpla este considerata de Curte ca fiind neconstitutionala. De asemenea, a fost eliminat articolul care prevedea ca un referendum nu se poate desfasura simultan sau cu sase luni inainte de orice tip de alegeri - prevederi declarate neconstitutionale. De mentionat ca, prin iminenta sesizare a Curtii, numarul proiectelor atacate care au ca tema referendumul se ridica la opt, incepind cu anul 1999.