Printre ultimele decizii de ministru ale lui Mihai Razvan Ungureanu, pe linga aceea de a-si asigura un viitor salariu marit, e si aceea de a-l lua cu el in Austria, ca ambasador, pe cel care i-a fost sef de cabinet.

Cornel Feruta, seful de cabinet al lui Mihai Razvan Ungureanu, a fost propus de fostul ministru pentru a prelua functia de ambasador la Misiunea Permanenta a Romaniei pe linga organizatiile internationale de la Viena. Amintim ca prima optiune a lui Ungureanu dupa parasirea postului de ministru este aceea de a-si relua postul de reprezentant special al Romaniei la Initiativa de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI), cu sediul tot la Viena.

„Cotidianul" a aratat ieri ca dupa ce a demisionat, dar inainte de a parasi ministerul, Ungureanu a initiat o hotarire de guvern prin care a dublat salariul postului de la SECI. In urma modificarii, detinatorul acestui post urmeaza sa incaseze lunar aproape 8.000 de euro, din care 5.280 reprezinta salariul, iar restul, sporuri si diurne.

Audieri la Parlament

Comisiile de politica externa ale Parlamentului il vor audia saptamina viitoare pe Cornel Feruta, alaturi de alti noua candidati pentru posturile de ambasador. Audierile stabilite pentru 20 martie au fost aminate pentru ca o serie de dosare erau incomplete si au fost retrimise Ministerului de Externe.

Printre cei propusi se afla Sever Voinescu (SUA), Teodor Baconsky (Franta), Mihail Florovici (Muntenegru), Ion Vilcu (Argentina), Ionel Sava (Elvetia), Eduard Iosiper (Israel), Ovidiu Gheorghe (Filipine), Calin Fabian (Olanda) si Lucian Leustean (Slovacia). Votul comisiilor de politica externa din Parlament este consultativ.

Ridicat in grad

Un alt apropiat al lui Ungureanu, secretarul de stat Adrian Cosmin Vierita, a primit gradul diplomatic de ambasador de la presedintele Traian Basescu. Fost sef al misiunii diplomatice a Romaniei la Berlin, Vierita a fost desemnat drept cel mai bun ambasador al tarii noastre, conform evaluarilor MAE, in 2004.

Din generatia tinerilor diplomati, intrati in MAE dupa 1990, doar George Cristian Maior si Mihnea Marian Constantinescu au gradul de ambasador. Primul este directorul SRI, iar al doilea, director de cabinet al premierului.

MAE: Merita banii Ministerul Afacerilor Externe a trimis ieri redactiei „Cotidianul" o serie de precizari privitoare la postul pe care Ungureanu il va ocupa la SECI si la salariul aferent, subliniind ca responsabilitatile mari ale acestuia justifica venituri de 8.000 de euro lunar. „Prin intermediul acestui post, Romania devine o «voce» pentru solutionarea problemelor regiunii (Europa de Sud-Est - n.red.)", explica MAE. Ministerul ne aminteste si ca, prin marirea de salariu efectuata prin ordonanta din 20 februarie, „postul a fost readus la nivelul initial de salarizare din 2002, recunoscindu-i-se valoarea politica deosebita".