Continutul minim obligatoriu al trusei sanitare auto a fost reanalizat ieri la Ministerul Sanatatii Publice (MSP). Seful Comisiei de Medicina de Urgenta si Dezastre de la nivelul MSP, dr. Raed Arafat, a tinut sa precizeze, pentru a linisti populatia,
Continutul minim obligatoriu al trusei sanitare auto a fost reanalizat ieri la Ministerul Sanatatii Publice (MSP). Seful Comisiei de Medicina de Urgenta si Dezastre de la nivelul MSP, dr. Raed Arafat, a tinut sa precizeze, pentru a linisti populatia, ca odata cu intrarea in vigoare a noii reglementari, chiar daca vechiul Ordin pentru aprobarea componentei trusei sanitare auto va fi abrogat, trusele achizitionate deja de soferi vor fi valabile pana la data expirarii.
Mai mult, politistii nu vor putea aplica amenzi, potrivit noului Cod Rutier, decat daca trusa medicala auto lipseste din masina, nu si legat de componenta acesteia, ei neavand atributii in verificarea continutului.
Participantii la dezbatere - specialisti in medicina de urgenta, producatori de truse sanitare auto, reprezentanti ai producatorilor auto, ai RAR sau ai Asociatiei Victimelor Accidentelor Rutiere nu au reusit sa ajunga la un consens asupra declararii sau nu drept dispozitiv medical a trusei sanitare auto. Aceasta pentru ca, pana in decembrie 2006, Romania incadra trusa medicala auto la dispozitive medicale, dar UE nu are o reglementare generala in acest sens, statele membre intocmindu-si standarde proprii.
Legat de componenta in sine a trusei, participantii au cazut, pana la urma, de acord, cu eliminarile stabilite - garoul, pipa Guedel, vata, dezinfectant, cele mai recente protocoale internationale de resuscitare si prim ajutor nerecomandandu-le. Pentru elementele noi, dezbateri aprinse a suscitat folia de supravietuire izoterma - producatorii de truse sustinand introducerea ei in dotarea masinii, nu a trusei auto, costurile acesteia putand sa ajunga si la 2 euro/bucata.
Cei implicati vor transmite comisiei de analiza noile puncte de vedere, textul proiectului de ordin urmand sa fie redactat intr-o noua forma finala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.