Comisia Centrala a Arbitrilor i-a facut „pohta" lui Gigi Becali, Gheorghe Constantin anuntind ca va aduce cavaleri ai fluierului calificati din strainatate la derby-uri.

Romania va fi reprezentata in sezonul viitor de doua formatii in Liga Campionilor, astfel ca si locul doi ocupat in campionatul intern a devenit extrem de important. Mirajul milioanelor de euro a facut ca si cea mai mica greseala de arbitraj sa fie analizata din toate unghiurile, astfel ca mai multi conducatori de cluburi, in frunte cu Gigi Becali, au solicitat sa fie desemnati arbitri straini la derby-uri pentru a fi evitate macar suspiciunile de coruptie. In fata valului de erori din propria ograda, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Gheorghe Constantin, a fost nevoit, in urma unei sedinte de urgenta, sa dea verde pentru straini. Pentru inceput, meciurile Rapid-Steaua si Steaua-Dinamo vor beneficia de fluiere de import. „La meciul din Giulesti va veni un arbitru care a oficiat si in Liga Campionilor. Nu am luat aceasta decizie pentru ca asa au vrut Steaua, Dinamo sau Rapid, ci pentru ca am vrut sa elimin aceste suspiciuni care planau asupra arbitrilor romani", a declarat Constantin, completind ca si doua brigazi din Romania vor oficia la partide din tara din care provine arbitrul derby-ului Rapid-Steaua, dar fara a dezvalui identitatea sau nationalitatea acestuia. Schimb de experienta

Steaua a trimis o adresa catre CCA, inainte de inceputul sezonului de primavara, prin care a solicitat ca meciurile cu Rapid, Dinamo si CFR Cluj sa fie conduse de arbitri din afara tarii, in timp ce patronul giulestenilor, George Copos, a declarat in repetate rinduri ca isi doreste arbitri autohtoni la derby-urile cu Dinamo si cu Steaua. Nu de aceeasi parere a fost angajatul sau, Constantin Zotta, care considera ca masura este una benefica pentru ca se elimina suspiciunile, tensiunile inutile si prejudecatile care planau asupra arbitrilor romani.

„Sint foarte multumit de decizia CCA, atita vreme cit Gheorghe Constantin l-a desemnat pe hotul de Corpodean cel mai bun arbitru din 2006. In plus, voi propune la vara ca din sezonul urmator Steaua sa aiba arbitri straini la toate meciurile pe care le jucam. Vrem sa promovam arbitrii romani, dar daca sint hahalere pentru ce sa o facem? Sa stea acasa, aducem de afara, ca noi platim, din banii de la LPF, din drepturile tv", a anuntat „nationalistul" Gigi Becali. Finantatorul Stelei a recunoscut ca meciul cu Rapid este „cam decisiv" pentru locul doi. „Cine cistiga, ia o mare optiune, este un meci de patru puncte. Apoi, dupa Dinamo si CFR, avem meciuri mai usoare pe final", a subliniat Gigi Becali, declarind ca se bazeaza pe brazilianul Elton, care l-a costat 1,3 milioane de dolari.

Cu arbitru’ la circiuma

Seful CCA a adaugat ca, in ciuda acestor imbunatatiri vizibile in maniera de arbitraj din Romania, cavalerii fluierului mai au unele probleme: „Din pacate, un reprezentant al echipei Uricani a invitat arbitrul de centru la un restaurant, acest caz urmind sa se judece la Comisia de Disciplina. Arbitrul nu a gresit, dar va fi judecat pentru ca a facut pe detectivul si s-a dus la intilnirea cu reprezentantii clubului respectiv. A gresit pentru ca nu ne-a anuntat pe noi inainte".

Decizia ii afecteaza insa pe arbitrii de top din Romania, care au sanse mici sa promoveze la UEFA. Alexandru Tudor a cerut investitii in arbitraj, scuzindu-se pentru erori. „Greseli de arbitraj vor exista atit timp cit arbitrii vor fi oameni. Pina si experimentele cu roboti au dat gres, pentru ca acestia au facut mai multe greseli decit oamenii", a spus Tudor, adaugind cu regret: „Sincer, as fi vrut sa conduc toate cele trei derby-uri".