Autoritatile de munca din Romania au inceput sa se confrunte cu primele cazuri de someri din statele UE care isi cer drepturile la noi, in baza acordurilor de libera circulatie. Concret, cetatenii care au lucrat in strainatate si au ramas someri pot
Autoritatile de munca din Romania au inceput sa se confrunte cu primele cazuri de someri din statele UE care isi cer drepturile la noi, in baza acordurilor de libera circulatie. Concret, cetatenii care au lucrat in strainatate si au ramas someri pot beneficia de ajutor de somaj de la statul in care au muncit, cazind insa in sarcina Romaniei sa le verifice statutul si sa le ofere locuri de munca.

Daca un roman este inregistrat ca somer intr-un stat UE, statul respectiv este obligat sa acorde un ajutor de somaj care poate ajunge si pina la 2.000 de euro, potrivit lui Petru Blanariu, director Relatii Internationale la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Blanariu spune ca deja au avut trei cazuri de export de ajutor de somaj. De exemplu, un cuplu de romani a venit din Spania, cu un ajutor de somaj de 600 de euro pe luna fiecare. Insa l-au pierdut pentru ca au refuzat oferta unui angajator roman pe un salariu de 400 de euro, in constructii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.