Procurorii francezi au ajuns sa-l acuze pe Sever Muresan de tentativa de asasinat la comanda dupa o perchezitie efectuata la un albanez tocmit sa execute crima. „Cotidianul" a intrat in posesia unor documente ale justitiei franceze din care rezulta modul in care omul de afaceri Sever Muresan a tocmit asasini pentru a-l ucide pe fostul sau partener de afaceri. Totul a pornit de la un avertisment al politiei norvegiene catre autoritatile franceze, prin care se semnala intentia unui asasin de profesie, originar din Albania, de a ucide, la comanda unui necunoscut, un afacerist elvetian. Perchezitia efectuata la locuinta albanezului, dar si o serie de interceptari ale convorbirilor celor implicati au dus la aflarea celui care a comandat crima: Sever Muresan. Anchetatorii au gasit si transferuri de bani prin Western Union, de la Muresan catre cei platiti sa ucida. Pretul contractului: 20.000 de euro.

Povestea implicarii lui Sever Muresan in tentativa de asasinat asupra elvetianului Rolf Gehrig incepe pe 8 iulie 2005, cind politia norvegiana a anuntat autoritatile franceze, prin intermediul Europol, ca cetateanul albanez Rifat Pllana, cunoscut asasin aflat pe statul de plata al unei organizatii criminale albaneze, impreuna cu slovacul Milos Dunda planuiesc un asasinat asupra lui Rolf Gehrig, la cererea unui solicitant anonim. Norvegienii au atras atentia francezilor ca Pllana a parasit Norvegia la inceputul lui 2005 si ca, aflat in Paris, el a intrat deja in posesia unei arme de foc. Carabina Long Rifle

La o perchezitie a politistilor francezi la locul in care se adapostea Rifat Pllana, acestia au gasit o carabina 22 Long Rifle cu cinci focuri si 95 de cartuse, precum si un pistol cu aer comprimat. Motivele asasinatului, asa cum reies dintr-o sentinta a Curtii de Apel din Douai, emisa in ianuarie 2007, sint ca Gehrig nu voia sa ii cedeze romanului Sever Muresan actiunile detinute la grupul comercial SITA, ce avea filiale in Romania, unde elvetianul fusese director intre 1996 si 2003, dar si ca el cunostea date compromitatoare pentru Muresan despre imprumuturile acordate de Banca Dacia Felix. Este vorba despre un imprumut de cinci milioane de dolari primit de Mircea Hossu, directorul bancii Dacia Felix, de la aceeasi banca, pentru achizitionarea unei locuinte in Franta, dar si despre presupuse malversatiuni financiare efectuate de Muresan si estimate de Gehrig la 300 de milioane de dolari.

Prolog la asasinat

Paralel cu demararea anchetei in Franta, in 2005, politia criminalistica din Zürich a luat legatura cu Rolf Gehrig, care mai fusese victima unei agresiuni in octombrie 2004, cind nu a cedat santajului unor francezi de a semna cesiunea actiunilor detinute de el la SITA. Dupa cum arata procurorii francezi, desi era condus de Gehrig, grupul SITA era manevrat din umbra de Sever Muresan. Gehrig l-a indicat atunci drept cap al operatiunii de intimidare pe Muresan, care era condamnat deja in Franta la 18 luni de inchisoare pentru frauda.

Cei doi francezi care l-au santajat in 2004 pe Gehrig, Pierre Mayeux si Dominique Alderweireld, au fost de altfel si oamenii de legatura dintre Muresan si asasinii tocmiti in 2005. Astfel, in urma interceptarilor convorbirilor telefonice ale lui Mayeux si ale asasinului Pllana, procurorii francezi au stabilit ca Sever Muresan i-a contactat mai intii pe Mayeux si pe Alderweireld. Mayeux a luat legatura cu un cetatean iugoslav, Rabah Bekda, care l-a insarcinat pe un conational de-ai sai, Bekim Sejdiu, sa recruteze un asasin. Valoarea contractului cu asasinul Pllana a fost de 20.000 de euro.

Asasin platit prin Western Union

La perchezitia desfasurata la domiciliul lui Rabah Bekda, s-au descoperit patru mandate Western Union pentru transferuri de bani, emise din Romania. Unul dintre ele, in valoare de 4.800 de euro, era semnat de Sever Muresan si fusese trimis catre concubina lui Rabah Bekda, Nathalie Charrier. Pe 8 februarie 2006, Bekda si Sejdiu au recunoscut participarea lor in complotul orchestrat de Sever Muresan impotriva lui Rolf Gehrig, in timp ce Pierre Mayeux neaga in continuare faptele de care este invinuit. Pllana a recunoscut si el implicarea sa in asasinat, dar a precizat ca nu avea de gind sa isi duca pina la capat contractul si ca voia sa contacteze el insusi politia. Sentinta data de Curtea de Apel din Douai, care relateaza toate aceste detalii, dispune in final mentinerea in arest a lui Sejdiu si precizeaza ca romanul Sever Muresan nu a putut fi adus in fata justitiei franceze.

Cerere de recuzare Predarea omului de afaceri Sever Muresan autoritatilor franceze a fost blocata ieri dupa ce Gheorghe Diaconescu, avocatul lui Muresan, a solicitat recuzarea completului Curtii de Apel care judeca executarea mandatului european de arestare. „Am solicitat recuzarea completului intrucit a respins in bloc, fara sa examineze, toate cererile si actele depuse de noi la dosar. Procedind astfel, judecatorii s-au antepronuntat, ceea ce constituie un motiv suficient de recuzare", ne-a declarat Diaconescu. Avocatul a ridicat si o exceptie de neconstitutionalitate referitoare la legea extradarii, exceptie respinsa de instanta. Curtea de Apel se va pronunta miine in chestiunea recuzarii judecatorilor care analizeaza punerea in executare a mandatului de arestare pe numele lui Sever Muresan.