Noul sistem de calcul al accizelor dezavantajeaza consumatorul in favoarea statului, care, intr-o singura luna, a cistigat noua milioane de lei doar din aprecierea monedei nationale.Pretul pachetului de tigari include din
acest an si aprecierea monedei nationale Sistemul de calcul al accizelor le-a purtat ghinion romanilor, cel putin in primele doua luni ale acestui an. Paradoxal, din cauza aprecierii monedei nationale in raport cu euro, am fost nevoiti sa scoatem din buzunar, numai in luna ianuarie, aproximativ noua milioane de euro in plus, bani care au ajuns la bugetul de stat. Explicatia tine de introducerea, la sfirsitul anului trecut, a unor noi reguli pentru actualizarea cursului euro/leu folosit la calculul accizelor. Potrivit noului Cod fiscal, societatile care au ca profil de activitate vinzarea de produse accizabile vor folosi, pentru calculul accizei, paritatea euro/leu din prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Aceasta prevedere scoate din functiune vechiul sistem care impunea actualizarea cursului cu o frecventa trimestriala. In acest fel, consumatorii de energie electrica, gaze, combustibili, alcool si de tigari vor plati acciza calculata la un raport euro/ leu mai mare decit cel din momentul facturarii, avind in vedere ca moneda nationala s-a apreciat constant in ultimii doi ani si in prima parte a anului 2007. Daca economic masura este explicabila prin regulile de constructie a bugetului, din punctul de vedere al consumatorului, ea este generatoare de pierderi.

Cistiguri importante pe bursa accizelor

Aproape noua milioane de euro in luna ianuarie. Acesta este cistigul obtinut de statul roman din „speculatiile valutare" cu accize. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice in prima luna a acestui an, statul a colectat accize in valoare totala de 754,44 milioane de lei, adica 213,5 milioane de euro la cursul stabilit prin lege (n.red - 3,5334 lei pentru un euro). Numai ca, in luna ianuarie a acestui an, cele 754,44 milioane de lei se traduc in 222,3 milioane de euro, avind in vedere ca Banca Nationala a anuntat un curs mediu pentru aceasta luna de 3,39 lei/euro. In acest fel, statul a cistigat 8,789 milioane de euro, intr-o singura luna, doar din aprecierea monedei nationale. Anualizate, veniturile suplimentare bat spre 200 de milioane de euro daca aceasta diferenta de curs se va pastra.

Consumatorul, ingnorat in utilitati

In general, in sectorul utilitatilor din Romania, consumatorul nu este aproape deloc protejat, ne-a declarat profesorul Victor Petre, seful Departamentului Protectia Consumatorilor din cadrul Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Produselor si Serviciilor din Romania. In opinia acestuia, varianta actualizarii cursului de schimb cu frecvente trimestriale era „mai echitabila".

„Acesta este insa doar un aspect al unei probleme mult mai ample. UE se concentreaza asupra promovarii intereselor consumatorilor in toate domeniile. Legiuitorul roman ar trebui sa se conformeze realitatilor europene. In general, in sectorul energetic din Romania, consumatorul nu este aproape deloc protejat. Este limpede ca nu se urmareste protejarea intereselor consumatorului", a mai spus Petre.