Rar ne-a fost dat sa vedem ceva mai dezgustator si ridicol in ultimul timp decat acel miting de la Timisoara cand vreo zece mii de fapturi s-au adunat pentru a protesta cica pentru palmaresul Politehnicii si impotriva italianului Zambon. Stupizenia c
Rar ne-a fost dat sa vedem ceva mai dezgustator si ridicol in ultimul timp decat acel miting de la Timisoara cand vreo zece mii de fapturi s-au adunat pentru a protesta cica pentru palmaresul Politehnicii si impotriva italianului Zambon. Stupizenia colectiva a avut chiar un iz de blasfemie, intrucat s-a derulat in acel spatiu dintre Opera si Catedrala, un loc ce este de aproape 18 ani asociat cu caderea comunismului si cu sutele de morti din decembrie 1989. Mai mult ca sigur ca majoritatea dintre cei care s-au adunat sa zbiere la chemarea dubiosului de Marian Iancu n-au nimic in comun cu adevaratii suporteri ai lui "Poli", cu cei care acum trei ani cantau si isi incurajau echipa inclusiv dupa ce Steaua le inscrisese cel de-al optulea gol, ci s-au recoltat mai degraba din randul celor care in acel decembrie profitau de invalmaseala pentru a jefui magazinele si a justifica astfel represaliile armatei si securitatii ori dintre interlopii care se ocupau de contrabanda cu benzina in perioada acelui embargou impus Iugoslaviei. Pai, ce altceva poti sa crezi despre o gloata care scandeaza numele unui fost, poate si viitor, puscarias ("Iancu alaturi de tine mereu in prima linie/Ni te-ai alaturat in acest razboi, ai devenit unul dintre noi"), dar il insulta incalificabil pe poate cel mai valoros fotbalist dat de "Poli": "Giuchici banii te-au stricat, ai un caracter spurcat". Iar toata aceasta tevatura de prost gust dirijata de Iancu s-a facut pentru un palmares care se reduce la un singur trofeu, o Cupa furata de la Steaua acum un sfert de veac dupa o finala blatuita de Marcel Raducanu, Iordanescu si Lita Dumitru, primul fugind apoi in Germania, de teama anchetei deschise de minister, iar ultimul, cel care a si furnizat aceste detalii, transferandu-se - culmea tupeului - chiar la "Poli". Stai si te miri de unde atata aroganta si ingamfare la niste oameni care au insailat niste lozinci cu rime demne de soimii patriei, cum ar mai fi si "Poli, simbolul unui mediu academic, nu proprietatea unui italian nemernic". Academic, ai? Dupa cum se stie, centrul universitar din Timisoara este cel mai modest din intregul invatamant romanesc, iar despre personalitatile culturale ale acestui oras Cezar Ivanescu spunea ca se rezuma la una singura, Serban Foarta. In privinta valorii lui Foarta, poetul moldovean avea perfecta dreptate, numai ca a omis un amanunt esential, anume ca acesta nu este nicidecum banatean, ci oltean din Turnu Severin, oras care poate fi considerat un veritabil focar de cultura, cel putin prin comparatie cu Timisoara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.