Anuntul a fost facut ieri la dezbaterea "Dreapta romaneasca: clarificari doctrinare si perspective nationale". Solicitarea liderului liberal-democrat a fost tratata cu refuz de lideri ai PD, prezenti si ei la dezbatere. Astfel, vicepresedintele democ
Anuntul a fost facut ieri la dezbaterea "Dreapta romaneasca: clarificari doctrinare si perspective nationale". Solicitarea liderului liberal-democrat a fost tratata cu refuz de lideri ai PD, prezenti si ei la dezbatere. Astfel, vicepresedintele democrat Cezar Preda (foto) i-a transmis liderului PLD ca inca nu s-au incheiat "conturile" Aliantei PNL-PD. In plus, democratii le-au transmis franc celor din PLD ca nu i-au iubit niciodata prea tare, asa cum nu i-au iubit nici pe cei din PNL.
Alianta D.A. a murit! Traiasca Alianta!
Liderul PLD le-a cerut direct democratilor sa aleaga daca mai raman in Alianta cu liberalii sau se delimiteaza de acestia, pornind de la ideea ca PD, "in formula actuala", nu face decat "sa legitimeze concubinajul dintre PNL si PD". In tot acest context, a sustinut Stoica, se pericliteaza atat formula de structurare a fortelor de centru-dreapta, care a permis formarea actulului Guvern, cat si credibilitatea presedintelui Traian Basescu. La finalul intalnirii, Valeriu Stoica si-a nuantat mesajul, decretand ca in momentul de fata "PD are un rol covarsitor pentru coalizarea dreptei romanesti, iar deciziile lui din viitor vor mari sau diminua sansele de a reconstrui dreapta in Romania".
"Cred cu tarie ca in momentul de fata PD are cele doua dileme despre care vorbeam si trebuie sa se hotarasca daca ramane in sistemul de putere creat de PNL si PSD, si chiar daca va incerca sa mearga pe sarma in acest sistem de putere, pana la urma va fi victima acestui sistem de putere, ori se desprinde de acest sistem si isi asuma rolul pe care si l-a mai asumat o data impreuna cu liberalii, dar cu adevaratii liberali care sunt acum in PLD, de a construi o noua formula de unitate a dreptei", a explicat Stoica. El a mai spus ca, in cazul in care poiectul unificarii dreptei esueaza, partidul sau are pregatita o "strategie alternativa".
"Sa astepte!"
Cei doi lideri ai PD care au participat la dezbaterea privind dreapta romaneasca, vicepresedintii Ioan Oltean si Cezar Preda, au refuzat politicos invitatia liderului PLD la unificare. Potrivit lui Cezar Preda, PD nu a incheiat conturile cu PNL, ca atare este prematur sa se vorbeasca despre alte aliante sau structuri politice. "Sa astepte! Deocamdata nu ne-am finalizat constructia la care suntem parte. Nu am incheiat conturile Aliantei Dreptate si Adevar", a raspuns Preda unei intrebari pe aceasta tema. Liderul PD a insistat ca nu se poate vorbi "sub nici o forma" de alte aliante atat timp cat Alianta PNL-PD traieste, desi nu pare. Preda l-a contrazis pe Stoica si in privinta celor doua dileme pe care le-ar traversa democratii. "PD nu traieste nici o dilema acum. Facand, asa, apel la istoria guvernarii 2004-2008, noi, democratii, nu am avut o mare dragoste fata de liberali niciodata si nici fata de dumneavoatra", a explicat Preda, intr-un acces de sinceritate. Vicepresedintele Ioan Oltean a preferat o varianta mai gratioasa de refuz pentru Stoica si ai lui. Oltean a spus ca PD este dispus ca colaboreze cu toata lumea si a facut apel la PLD sa-si clarifice doctrina si structurile politice inainte de a face solicitari de colaborare altor partide.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.