Alti deputati ecuadorieni intra noaptea, pe furis, in parlament, pentru a sustine politica autoritara a presedintelui Correa.

Ecuador este in plina criza constitutionala, dupa ce Tribunalul Electoral Suprem, controlat de presedintele Rafael Correa, a concediat 57 de parlamentari ai opozitiei de dreapta. Cei 57 de parlamentari au incercat fara succes sa se opuna organizarii referendumului de pe 15 aprilie, privind modificarea constitutiei. Correa doreste sa reduca rolul parlamentului si sa instituie un regim asemanator celui condus de Hugo Chavez in Venezuela. El a facut referire si la un posibil apel la sprijinul populatiei, ceea ce ar putea conduce la izbucnirea unor violente.

Tradatorii dreptei

Pentru ca legislativul sa-si poata continua lucrarile, 21 dintre parlamentarii demisi au fost inlocuiti cu oameni fideli presedintelui, astfel incit sa poata fi intrunit cvorumul. Acestia au intrat in cladirea parlamentului pe intuneric, sub protectia a 1.000 de politisti, pentru a se feri de furia simpatizantilor dreptei ecuadoriene. Cu toate acestea, multe decizii nu se pot lua decit cu o majoritate de doua treimi din numarul parlamentarilor, pentru intrunirea careia ar mai trebui numiti alti 36 de deputati. Parlamentul este dominat in continuare de partidele de dreapta, ostile presedintelui.

Opt presedinti in zece ani

Presedintele Correa a obtinut 70% din voturi la alegerile din 2006, in fata milionarului proamerican Alvaro Noboa. Correa a promis eradicarea coruptiei si stabilizarea politica a tarii, prin limitarea puterilor legislativului. Ecuadorul cunoaste o prelungita criza politica, ultimii trei presedinti fiind demisi de catre parlamentari. Mai mult, in ultimul deceniu, statul andin a avut opt presedinti, dintre care nici unul nu a reusit sa-si duca mandatul la bun sfirsit.