Se preconizeaza ca in anul 2010 circa 33% din consumul intern brut de energie electrica al tarii noastre sa fie acoperit din productia de energie electrica bazata pe valorificarea resurselor regenerabile. Pentru valorificarea potentialului energetic
Se preconizeaza ca in anul 2010 circa 33% din consumul intern brut de energie electrica al tarii noastre sa fie acoperit din productia de energie electrica bazata pe valorificarea resurselor regenerabile. Pentru valorificarea potentialului energetic al surselor regenerabile se impune indeplinirea unor obiective concrete care se desfasoara pe termen mediu si lung, in concordanta cu prevederile legislative. Pentru succesul acestui program este nevoie si de participarea activa a administratiei locale.
Apa este cea mai importanta si sigura sursa regenerabila de energie. In momentul de fata, potentialul hidroenergetic al Romaniei este exploatat in proportie de 48%, apa fiind sursa cea mai buna pentru energie verde. Romania intentioneaza sa creasca gradul de exploatare a apei pana la 70%, in 2025. Dispunerea cursurilor de apa si faptul ca exista o gestiune unitara facuta de Administratia Nationala Apele Romane, precum si implicarea administratiilor locale in executarea de lucrari legate de gestiunea apei, reprezinta conditii favorabile implementarii microhidrocentralelor pentru generarea de energie electrica. In plus, mecanismul de certificate verzi faciliteaza finantarea acestor SRE.
Utilizarea puterii vantului pentru producerea de energie este la inceput, in Romania. Prima turbina eoliana a aparut in anul 2003, la Ploiesti, in Parcul Industrial de la Crangul lui Bot. Devenita functionala in mai 2004, centrala eoliana are o putere de 660kW. S-au mai construit centrale eoliene in pasul Tihuta, langa Bistrita Nasaud si in judetul Tulcea. De altfel, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei a primit mai multe proiecte a unor investitori romani si straini, de a testa puterea vantului in zona Tulcea, in vederea instalarii de centrale eoliene.
Oportunitatea folosirii energiei solare se concentreaza mai ales in sud-estul si vestul tarii, atat pentru elemente fotovoltaice, cat si pentru solar termic. Deja exista companii care propun la vanzare elemente de incalzire solara pentru rezidential si cladiri comerciale, in special hoteluri.
Romania beneficiaza de zone extinse cu ape termale care pot fi folosite pentru incalzire. Este de remarcat ca orasul Beius, precum si un cartier din Oradea sunt deja racordate la sisteme de incalzire bazate pe ape termale. Existenta unor puturi deja forate inainte de 1989 favorizeaza structurarea unor finantari viabile pentru utilizarea acestei resurse.
Si biomasa este o SRE deloc de neglijat. Romania are suprafete mari de padure care sunt ingrijite si exploatate. Acest lucru contribuie la producerea de deseuri de padure si rumegus in cantitati suficiente pentru dezvoltarea de sisteme de incalzire si producere de energie electrica. Exemplul orasului Vatra Dornei si a altor orase mici/medii din zonele cu paduri este semnificativ.
Nu in ultimul rand, tara noastra este capabila sa vanda certificate de emisii de gaze cu efect de sera statelor cu industrii puternice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.