Adrian Nastase a cazut, Ion Iliescu nu mai e ce-a fost, Viorel Hrebenciuc a ramas in picioare chiar si dupa ce a jucat comedia baronului prabusit la marea curatenie din PSD.

Omul care face politica Romaniei e Viorel Hrebenciuc, afirmau voci informate acum citiva ani. El era cel care tragea sforile in PSD, el manevra opozitia si tot el se ocupa de strategia unui ziar de mare tiraj, al carui redactor-sef a sarit sa-l muste numai cind se pregatea sa demisioneze. Hreben-ciucul devenise, in presa, moneda de schimb a coruptiei autohtone. Cu zimbetul lui de jupin si cu larghetea cu care discuta despre orice, fara sa-i fie teama ca s-ar putea compromite, cinicul luminat al PSD-ului le dadea senin cu tifla celor care il acuzau ca ar fi tartorul coruptiei si mai arunca un pont politic ziaristilor care il curtau.

Dupa ce a fost facut de cacao de redactorul-sef al ziarului pe care il manipula, Hrebenciuc nu s-a enervat, desi avea toate motivele din lume. A parut chiar amuzat de eticheta de Ąguzgan rozaliu", cu care s-a ales din partea jurnalistului care a rupt lantul relatiei oculte cu el.

Cind a venit in PSD momentul sacrificarii baronilor si al coruptilor, dovediti sau doar banuiti, Viorel si-a adus obolul la ridicarea noului lider. A acceptat sa fie trimis la coltul coruptilor, de dragul investitiei in viitorul curat al unui partid cu bube in cap.

Sa nu uitam, apropo de remarcabila sa capacitate de a trage sforile, ca el a fost cel care i-a dat binecuvintarea politica lui Gigi Becali, pe vremea cind Gigi parea un simplu personaj de culoare pentru alegatori.

Dupa alegerea lui Geoana in fruntea PSD, Viorel dispare din prim-plan. Nu mai pozeaza in atotstiutorul partidului si nu mai functioneaza in postura privilegiata de adevarat purtator de cuvint al partidului.

Si cind sa crezi ca Hrebenciuc a ajuns cantitate neglijabila in partid, afli ca el da in continuare gindirea PSD-ului. El e cel care negociaza pentru partid relatiile subterane si tot el e cel care decide pe mina cui merge partidul cind e vorba de stabilit sefia unei comisii. Mai precis, el il unge pe Dan Voiculescu in rol de investigator-sef al motivelor pentru care Basescu ar trebui demis.

In dialogul cu Geoana, presedintele partidului care il ataca pe un ton schelalait ca l-a bagat in postura de a-i cauta in coarne lui Tariceanu, in loc sa-l oblige sa danseze dupa cum ii cinta el, Hrebenciuc adopta un ton de sluga politicoasa exasperata de prostia stapinului. Iar in ceea ce priveste utilitatea lui DanVoiculescu ca sef al comisiei pentru debarcarea lui Basescu, Geoana e de-a dreptul revoltat. A fost bagat in rahat. Si ii cere revoltat explicatii bagatorului. Viorel nu pare sa-si piarda seninatatea, in pofida istericalelor sefului. El e strategul, el e continuitatea partidului. Prin el se fac marile lipituri politice de moment si de perspectiva. El e Sfinxul si sfincterul partidului.