Pina sa-si faca un partid prezidential, Traian Basescu a reusit sa-si construiasca o majoritate antiprezidentiala in Parlament. Pe terenul acesteia se joaca acum ultimele reprize ale crizei politice.

Discutiile de la Cotroceni n-au reusit sa aduca nimic nou. Partidele au plecat cum au venit, decise sa-si vada de treaba lor, in Parlament, asa cum vor ele. S-a conturat clar o majoritate parlamentara si guvernamentala anti-Basescu, formata din PNL, UDMR, PC, PSD si PRM. Pedistii au ramas singuri, dar si ei miriie pe la colturi, constienti ca s-ar putea trezi aruncati afara din Guvern din cauza fidelitatii prezidentiale. Pentru Traian Basescu si partidul care l-a propulsat ar putea urma o perioada extrem de grea. Pentru presedinte se prefigureaza o suspendare cu cintec. Se aude tot mai des de una prelungita, in timpul careia sa i se prega-teasca ceva, sa se schimbe parti din legislatie, pentru ca Basescu sa fie tinut in latul legii in a doua jumatate a mandatului. PD, ramas pe dinafara, ar fi ca un ciine fara dinti, credincios, zgomotos, incapabil sa muste, pentru ca indepartarea de la guvernare ii afecteaza dantura. In timpul asta, partidele prietene antiprezidentiale au toate premisele sa duca la capat ceea ce si-au propus, anume o guvernare fara PD si fara amestecul lui Traian Basescu.

Pe tremen lung, noua situatie ar putea sa-i fie de folos lui Basescu, priceput sa faca mult zgomot si sa devina simpatic, cind este pus la colt. Unul dintre politicieni isi aducea aminte zilele trecute ca experimentul „un guvern fara PD" a mai fost facut o data, pe timpul cabinetului cederist, dar ca nu a rezistat decit trei luni. In acelasi timp, opozitia admite ca, prin toamna, am putea avea acele anticipate mult dorite de pedisti, pe considerentul ca Guvernul nu va mai merge, iar reconfirmarea populara i-ar putea da lui Basescu aripi. Dupa cum se observa, in acest moment toate variantele sint deschise. Probabil ca Tariceanu va face mutarea restructurarii in aceasta saptamina, ceea ce va mai domoli scena politica. Totusi, si momentul restructurarii se prefigureaza incarcat, pentru ca, asa cum a relatat „Cotidianul", Traian Basescu are de gind sa se opuna deschis la anuntata schimbare a componentei ministeriale, daca Adrian Cioroianu ramine in carti.

O situatie politica aproape fara iesire. Sau, in orice caz, cu un final neasteptat. Ceea ce se poate spune cu certitudine este ca, prin toate demersurile sale, Traian Basescu a reusit sa distruga Alianta, cu toate ca tinta sa principala a fost PSD. Situatia este acum exact pe dos. Dupa ce a indepartat PSD-ul de la guvernare si l-a trimis in opozitie sa se reformeze, Basescu si-a pus tunurile pe Alianta, considerind ca social democratii sint de neglijat. Incet, incet, Alianta a fost sfisiata in lupta dintre Palate. In momentul in care a sesizat ca e sac de box, Tariceanu si-a adus consilieri straini si a inceput sa loveasca si el. Loviturile lui sint in Parlament, acolo unde Traian Basescu nu reuseste sa controleze nimic. Din punctul de vedere al mecanismelor democratice, lui Tariceanu nu i se poate reprosa mare lucru. Din perspectiva moralitatii sta mai prost decit Basescu, pentru ca fraternizeaza cu dusmanul declarat din campanie. Pentru Basescu insa lovitura vine, pe serviciul sau, exact de la eternul dusman, PSD, care acum nu numai ca merge cu succes pe calea suspendarii, dar intra si in carti ca element principal al asigurarii stabilitatii parlamentare. Majoritatea antiprezidentiala va fi una a santajului, a sustinerii conditionate. Ea va repune in functiune masina de vot. Va fi ca reparatia capitala - rk - la o masina uzata. Ii va asigura functionarea, dar vehiculul se va putea dezmembra oricind pe traseu.