Potentialul de creditare a IMM-urilor din Romania este deosebit de mare, dar numai una din opt IMM-uri se-ndatoreaza la banci.

502.091 de intreprinderi mici si mijlocii sint active pe piata romaneasca, potrivit unei statistici a BRD-Soc-Gen. Din punctul de vedere al numarului de astfel de societati raportat la mia de locuitori, Romania se afla cam la jumatate fata de media UE. Structura financiara a pietei IMM-urilor romanesti poate fi caracterizata ca fiind fragila din perspectiva finantarii bancare.

Totusi, cresterea finantarii bancare pentru firmele mici si mijlocii a fost anul trecut superioara celei destinate corporatiilor, insa numarul IMM-urilor care se imprumuta la institutii de credit continua sa fie scazut, a declarat miercuri Florian Neagu, sef de serviciu riscuri macroprudentiale la Banca Nationala a Romaniei (BNR), la un seminar organizat de „Ziarul Financiar". „Creditele pentru IMM au urcat anul trecut cu 35%, iar cele pentru firme mari cu 10%. Trebuie mentionat insa ca doar 13% dintre firmele mici si mijlocii se indatoreaza la banci", a spus Neagu. Cea mai mare parte a creditelor accesate de firmele mici si mijlocii de la bancile din Romania au fost contractate pe termen scurt, in moneda nationala.