Pretul energiei electrice pentru populatie va creste in medie cu 3,95% la
1 aprilie, intrucat productia s-a bazat in ultima parte din 2006 pe gaze, determinand majorarea costurilor, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domen
Pretul energiei electrice pentru populatie va creste in medie cu 3,95% la
1 aprilie, intrucat productia s-a bazat in ultima parte din 2006 pe gaze, determinand majorarea costurilor, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"In cazul unui consumator casnic care are un consum lunar de 100 kWh, efectele estimate ale modificarii tarifelor se traduc prin cresterea pretului mediu cu circa 0,01 lei/kWh, ceea ce conduce la cresteri ale valorii lunare a facturii cu valori estimate intre 1,2 si 1,5 lei", se arata intr-un comunicat al ANRE. Majorarea pretului electricitatii este explicata de ANRE, printre altele, prin cresterea preturilor la combustibili in intervalul decembrie 2006 - februarie 2007, debitele reduse ale raurilor si Dunarii, cresterea probabila a pretului la gaz metan destinat consumului industrial in 2007, cresterea costurilor termocentralelor in privinta transportului feroviar al combustibililor si cresterea salariului minim pe economie. "In conditii normale aceasta ar trebui sa fie ultima ajustare din acest an, in schimb, daca vom avea un an extrem de secetos, s-ar putea sa mai existe o ajustare in toamna", a spus presedintele ANRE, Nicolae Opris. Acesta este, insa, increzator ca nu va fi nevoie de o noua ajustare datorita punerii in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda in septembrie, daca programul initial va fi respectat si nu vor exista intarzieri. Totusi, previziunile specialistilor pentru 2007 sunt ca va fi un an secetos si cu temperaturi ridicate. Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a anuntat recent ca tarifele la energia electrica vor fi majorate in acest an cu 1%-2% peste nivelul inflatiei din acest an. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.