Capitanul nationalei a transmis un mesaj coechipierilor, in care le cere sa nu rateze o calificare la un turneu final.

Delegatia Romaniei decoleaza astazi spre Olanda pentru meciul de simbata (ora 21.30, TVR 1), la finalul caruia vom afla daca aspiram la primul loc al grupei sau raminem sa ne batem in tandem pentru firimituri cu vecinii bulgari. Revenit in cantonament dupa drama familiala, Victor Piturca a preluat ieri coordonarea antrenamentelor de la secundul Fane Iovan, dar are in continuare probleme cu stabilirea titularilor.

Tamas - da, Petre - ba

Conducerea clubului Celta Vigo insista ca Gabriel Tamas sa nu evolueze in meciul cu Olanda, ceea ce ar largi bulevardul din apararea noastra, format dupa certitudinile referitoare la absenta lui Cristi Chivu. Tamas, care sufera de pubalgie, s-a pregatit normal marti, fiind sanse ca el sa dispute intilnirea de la Rotterdam. In schimb, Florentin Petre a parasit, ieri la prinz, cantonamentul echipei nationale de la Mogosoaia, dupa ce, in urma unui nou consult efectuat de medicul Pompiliu Popescu, s-a stabilit ca mijlocasul nu poate fi recuperat pina la ora meciului cu Olanda. „In cursul acestei dimineti, Petre a efectuat un test fizic, constatindu-se ca nu este recuperat dupa afectiunea la nervul sciatic suferita zilele trecute", a anuntat FRF.

Constient de dificultatea intilnirii, Chivu si-a luat rolul de capitan-nejucator in serios, trimitind un mesaj de incurajare: „Dragi colegi, sint citeva zile de cind nu am pace. Ma simt vinovat. (...) Eram dispus sa intru pe teren cu sau fara masca, daca blestemata asta de respiratie ar fi intrat in limitele minime ale normalitatii. (...) Lipsesc la unul dintre cele mai importante meciuri pe care le-am jucat impreuna in ultimii ani. Impreuna am trecut prin atita durere. Si amintiti-va cit de dureroasa poate fi o calificare ratata. Amintiti-va cum este sa iesi de pe teren cu capul plecat, cu lacrimi in ochi, cautind scuze. Nu mai avem scuze. Nu e ultimul meci de care sa ne agatam speranta calificarii, dar noi trebuie sa-l jucam ca si cum ar fi ultimul. De obicei, noi, oamenii, facem lucrurile necesare pentru a ajunge la cele posibile, doar ca de data asta, dragi colegi, trebuie sa «facem», daca-mi permiteti sa ma includ in context, imposibilul. Ma refer la atitudine, la concentrare, la altruism, la sacrificiu si, nu in ultimul rind, la inteligenta. Sper ca voi, dragi colegi, sa ma iertati pentru ca nu sint alaturi de voi. Eu, deocamdata, nu pot sa ma iert. Sper sa va ginditi si la mine cind intrati pe teren, asa cum va ginditi si la acele milioane de oameni care asteapta «POSIBILUL». Sint alaturi de voi si va imbratisez". Chivu nu s-a limitat la mesaje, facind, conform cotidianului „Corriere dello Sport", lobby pentru transferul lui Ciprian Marica la AS Roma.

Mult mai relaxat, Adrian Mutu considera ca se pune mai multa presiune decit este cazul la acest meci, desi este constient ca „trebuie sa luam neaparat puncte in fata acestei echipe".

Bataie pe bilete la Piatra Neamt

Selectionata Romaniei va efectua antrenamentul oficial vineri, de la ora 11.00, desi meciul este programat la ora 21.30. Imediat dupa meci, delegatia noastra va decola spre Bacau, de unde autocarele ii vor duce pe tricolori la Piatra Neamt. Urbea pastorita de Pinalti va gazdui, pe 28 martie, meciul cu Luxemburg si, in ciuda adversarului modest, microbistii au luat de ieri cu asalt casele de bilete. La ora 7.00, circa 1.000 de oameni, multi din judetele invecinate, asteptau la coada, casierii intirziind voit deschiderea caselor pentru a fi evitate conflictele.

Olandezii se tem de Mutu

Nationala Olandei s-a reunit abia marti pentru meciul cu Romania, seara efectuind si primul antrenament. Spre deosebire de venirea in transe a tricolorilor, batavii au ajuns in corpore la ora stabilita de Van Basten, lipsind doar portarul Edwin van der Saar, care este accidentat. Jucatorii Tim de Cler, John Heitinga si Arjen Robben s-au pregatit separat, acuzind probleme de sanatate, dar nu se pune problema sa lipseasca din teren simbata. In timp ce la Mogosoaia continua polemica referitoare la titularizarea lui Coman sau a lui Lobont, Maarten Stekelenburg, care probabil va apara in meciul cu Romania, declara ca nu este fericit pentru absenta titularului Edwin van der Saar, deoarece acesta ar trebui sa fie mereu in poarta nationalei batave. Portarul lui Ajax a mai completat ca se teme de Mutu, pe care il va urmari cu atentie atunci cind se va afla in apropierea careului sau. Dileme au si olandezii, dar in ceea ce priveste atacul, unde lupta se da intre Huntelaar, masina de goluri de la Ajax, si Kuyt, care a facut meciuri excelente in Liga Campionilor.

Chivu finanteaza Resita Tribunalul Sportiv de la Lausanne a dat cistig de cauza clubului CSM Resita in procesul pe care acesta din urma l-a intentat Federatiei Romane de Fotbal. Anul trecut, FRF daduse dreptate Universitatii Craiova in cazul Chivu, dupa ce gruparea resiteana solicitase „Stiintei" 206.800 de euro in contul transferului lui Cristi Chivu de la Ajax Amsterdam la AS Roma, ca indemnizatie de formare-promovare. „Avem doua saptamini pentru a analiza situatia, urmind sa decidem daca bun de plata este clubul nostru sau FRF, pentru ca Resita nu ne-a dat pe noi in judecata", sustin oficialii olteni, care spera sa scape de plata banilor. In schimb, in conturile Craiovei au intrat marti seara 20.000 de dolari de la Jiul Petrosani, club care numai astfel il putea utiliza pe jucatorul Gabriel Apetri. Acesta fusese suspendat de olteni pentru ca a venit beat in cantonament si nu putea juca pentru alta formatie decit dupa achitarea amenzii dictate de club. (Lucian Cazan)