Directorul cotidianului ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, a solicitat, ieri, Comisiei de Abuzuri din Senat, infiintarea unei comisii speciale de ancheta parlamentara in cazul ministrului de Justitie, Monica Macovei, acuzand abuzurile grave savarsite de aceasta impotriva sa. Audiat de senatorii din Comisie, Rosca Stanescu a acuzat-o pe Macovei de abuz in serviciu si de abuz impotriva libertatii de exprimare, dupa ce ministrul i-a transmis public si repetat "sa fie mai discret" in legatura cu institutia pe care o conduce, deoarece are un dosar pe rol. "Ma consider parte vatamata si ma voi adresa Justitiei", a spus directorul ZIUA, care a subliniat totodata ca dosarul in care este implicat are un pronuntat caracter politic. Senatorii vor lua o decizie cu privire la solicitarea de constituire a unei comisii de ancheta in cazul Macovei in sedinta de saptamana viitoare, cand ministrul Justitiei va fi invitat la audieri.
Doua categorii de abuzuri
Sorin Rosca Stanescu a facut referire la doua categorii de abuzuri de care se face vinovata Monica Macovei. "Sunt mai multe fapte identitice care constituie doua categorii de abuzuri. Este limpede ca afirmatiile domniei sale referitoare la un proces in curs, chiar daca prin aceste afirmatii nu se poate spune ca a indicat instantei cum anume sa solutioneze cauza, au conotatii negative si nicidecum conotatii pozitive", a aratat Rosca. "Aceasta ne poate conduce pe buna dreptate la ideea ca domnia sa a incercat in mod indirect, public, sa influenteze Justitia intr-o anumita directie. Faptul ca de patru ori s-a consumat acelasi act demonstreaza o anumita perseverenta in dorinta sa de a influenta Justitia", a continuat directorul ZIUA, dupa ce a prezentat filmul interventiilor publice ale ministrului impotriva sa. "Cand ministrul Justitiei te atentioneaza ca ai probleme si ar trebui sa fii mai discret, in acel moment este limpede ca incearca sa exercite o presiune asupra libertatii de expresie", a declarat Rosca Stanescu. Acesta a accentuat faptul ca Monica Macovei "a facut un abuz cu trimitere directa la libertatea de expresie", tinand cont de functia sa de director al unei publicatii. In timpul audierilor, directorul ZIUA a mai apreciat ca Macovei, "in exercitarea atributiilor sale, este influentata politic si influenteaza politic Justitia".
Macovei i-a cerut sfaturi lui Rosca
Ca raspuns la una din intrebarile senatorului conservator Rodica Stanoiu, directorul ZIUA a explicat ca a cunoscut-o pe Monica Macovei inainte ca aceasta sa fie numita ministru, la diferite dezbateri si mese rotunde. Totodata, Rosca a relatat un episod petrecut imediat dupa investirea Monicai Macovei in functia de ministru. "Dupa ce a primit portofoliul Justitiei, la solicitarea ei, am avut avut o intalnire lunga cu domnia sa la un restaurant bucurestean, unde ea facuse rezervare. Discutia din pacate s-a prelungit foarte mult. Eu fiind barbat, a trebuit sa fiu cavaler si am ramas pana cand s-a terminat tot ce era in frapiera. Ea mi-a cerut sfatul in legatura cu atitudinea pe care s-o aiba in raport cu presa. A incercat sa-mi explice ce reforma vrea sa faca si marturisesc ca am plecat buimac si nu am inteles ce reforma doreste sa faca", a relatat Rosca Stanescu. Acesta a adaugat ca s-au despartit in relatii bune. Referindu-se la comportamentul ministrului, S.R. Stanescu a spus ca acesta s-ar putea justifica prin faptul ca Macovei a fost deranjata de mai multe dezvaluiri ale redactorilor ZIUA privind gravele deficiente din domeniul Justitiei. "Reactiile ZIUA si ale mele personal au facut-o pe Monica Macovei sa reactioneze violent si chiar imprudent", a comentat jurnalistul.
Infractiunea s-a produs in momentul declaratiilor
Fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu a incadrat actiunile Monicai Macovei in categoria infractiunilor prin executie prompta. "In momentul in care te-ai pronuntat, amenintarea s-a produs", a explicat Stanoiu. Aceasta a tinut sa faca aceasta precizare pentru a sublinia ca declaratiile ministrului in sine reprezinta o infractiune, iar daca acestea vor avea si unele efecte, atunci infractiunea va capata o alta incadrare. Sorin Rosca Stanescu a explicat ca, desi procesul in care este implicat "bate pasul pe loc", efectele declaratiilor lui Macovei se resimt tocmai in tergiversarea dosarului care ii afecteaza imaginea.
"Indemnuri" la discretie
Directorul ziarului ZIUA a facut o plangere in instanta impotriva Monicai Macovei, sesizand si Consiliul Superior al Magistraturii si comisiile de abuzuri ale Parlamentului in legatura cu iesirile publice ale ministrului Justitiei. "Intr-un interval de mai putin o luna, in patru declaratii succesive, facute public de doamna Monica Macovei, in calitate de ministru al Justitiei, aceasta s-a referit la problemele legate de un proces aflat pe rol al directorului ziarului ZIUA, sugerandu-i acestuia si redactiei pe care o conduce ca, intrucat <<are probleme cu Justitia>>, e necesar sa reduca presiunea criticilor la adresa ministerului. Supararea Monicai Macovei a fost cauzata in principal de dezvaluirile din ZIUA, care au inventariat esecurile mandatului de ministru. "As vrea sa amintesc ca Rosca are probleme cu Justitia, ca este inculpat si ca este trimis in judecata. Cred ca ar fi bine, daca vrea sa nu fie intr-un conflict de interese, ca pe Justitie sa-i lase pe altii sa discute. Sa fie mai discret!", au fost "indemnurile" ministrului Justitiei.