Centrul Cultural Romanesc din orasul Vidin se gaseste in fosta toaleta a primariei orasului - o locatie cu o suprafata de doar 10 metri patrati - fiind administrat de Ivan Juvetov, fostul lider al Asociatiei Vlahilor din Bulgaria si fost functionar a
Centrul Cultural Romanesc din orasul Vidin se gaseste in fosta toaleta a primariei orasului - o locatie cu o suprafata de doar 10 metri patrati - fiind administrat de Ivan Juvetov, fostul lider al Asociatiei Vlahilor din Bulgaria si fost functionar al primariei din Vidin. La fel ca si Serbia, nici Bulgaria nu recunoaste existenta unei minoritati romanesti la sud de Dunare. Conform surselor ZIUA, Ivan Juvetov a reusit sa convinga primaria orasului Vidin sa sustina financiar prezenta acestui - chipurile - Centru Cultural Romanesc. La schimb, primaria orasului Calafat a sustinut deschiderea unui Centru Cultural Bulgaresc - care a primit ca sediu un spatiu generos in muzeul de arta al orasului.
"Cade gresia la sediu"
Recent, chiar Ivan Juvetov a afirmat ca "a inceput sa cada gresia de la sediu" - sediul Centrului Cultural Romanesc din Vidin - un semn cat se poate de clar al interesului acordat culturii romane. Acelasi Ivan Juvetov a reusit impreuna cu presedintele Comunitatii Romanilor din Bulgaria, Serafim Hristov, sa deturneze in interes personal un important fond de carte destinat infiintarii unei biblioteci romanesti la Vidin - se pare ca volumele disparute au fost comercializate. Sursele ZIUA sustin ca cei doi parteneri - Juvetov si Hristov - sunt responsabili si de promovarea la studii in Romania, cu burse oferite de autoritatile de la Bucuresti, a unor studenti de origine etnica bulgara, dispusi sa achite o taxa de 2000 de euro (aproximativ 4000 de leva). In acelasi stil mercantil, Juvetov cauta la inceputul acestui an elevi dornici sa invete limba romana pentru doar 200 de leva (100 de euro) de persoana.
Una peste alta Juvetov nu se poate hotari daca este vlah sau roman - actiunile sale mai degraba impiedicand dezvoltarea culturala a romanilor din Bulgaria - blocand astfel si recunoasterea minoritatii romane. Ramane de vazut cum intelege partea bulgara derularea acestui parteneriat cultural pastrandu-l la loc de frunte pe Ivan Juvetov.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.