Raportul are sapte pagini si enumera 19 presupuse incalcari ale Constitutiei.Coalitia neoficiala PSD-PRM-PC-PNL
si-a facut datoria Raportul Comisiei parlamentare care a anchetat activitatea lui Traian Basescu a depistat 19 incalcari ale Constitutiei. Documentul in sinteza are sapte pagini, carora li se adauga anexele cu probele (inca 700 de pagini). Raportul a primit opt voturi pentru (PSD, PRM, PC si un independent) si patru abtineri (PNL si UDMR), iar un senator PRM, aflat in delegatie, nu a votat. Presedintele comisiei, conservatorul Dan Voiculescu, a mentionat ca dezbaterile s-au desfasurat conform reglementarilor in vigoare si ca nu au primat sentimente de adversitate impotriva sefului statului. Liberalii au mentionat ca s-au abtinut din cauza ca nu au fost de acord cu toate „capetele de acuzare". Doar doua noutati

Documentul PSD prin care se propunea suspendarea sefului statului continea 32 de capete de acuzare privind incalcarea Constitutiei. Dintre acestea, comisia a retinut doar 17. In schimb, au aparut doua noutati. Prima se refera la refuzul de a-l investi pe Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe, eveniment ce s-a derulat dupa elaborarea documentului PSD. Cea de a doua vizeaza „nesocotirea" art. 135 din legea fundamentala si se refera la favorizarea unor agenti economici.

Nu se stie la ora actuala ce probe se afla in spatele fiecarui cap de acuzare. Cele mai multe au la baza doar declaratii sau actiuni publice ale presedintelui - de exemplu, „participarea abuziva la sedintele de guvern care nu aveau pe ordinea de zi probleme ce tin de competenta presedintelui".

Conform unor surse din comisie, „material important in plus" s-ar afla la acuzatiile privind relatia lui Traian Basescu cu serviciile secrete, si este vorba despre o serie de probe reiesite in urma audierii fostului director al SRI Radu Timofte.

Se pare ca membrii comisiei au unele temeri privind finalitatea demersului si si-au luat o serie de masuri de precautie. In raport exista urmatorul enunt: „Comisia constata ca textele constitutionale cu privire la suspendarea din functie a presedintelui nu definesc «fapte grave» si nici nu ofera indicii in acest sens".

„Marfa" pentru Parchetul General

O serie de documente ale comisiei vor fi remise Parchetului General. Este vorba despre fapte ale presedintelui considerate ca fiind de natura penala. „Presedintele nu poate fi tras la raspundere penal, deoarece beneficiaza de imunitate. Vor avea probleme cu justitia partile care au beneficiat de pe urma faptelor presedintelui", ne-a declarat unul dintre membrii comisiei.

Raportul nominalizeaza ALRO si ALPROM Slatina, Art. Construct 92 SRL etc. Tot in raport se semnaleaza si incalcarea legii raspunderii ministeriale de catre Anca Boagiu, cazul ei urmind sa ajunga tot la Parchetul General. Surse PSD din comisie, neconfirmate de liberali, au declarat ca in anexe s-ar afla si probe privind acte de politie politica facute de Traian Basescu inainte si dupa 1989.

26 de zile pina la eventuala suspendare * In termen de trei zile, se trimit Curtii Constitutionale documentele comisiei

* Punctul de vedere al Curtii (document consultativ) este dat in maximum 20 de zile

* In 24 de ore de la primirea avizului Curtii, Parlamentul va vota suspendarea presedintelui

* Daca 235 de senatori si deputati voteaza hotarirea, in termen de 30 de zile se organizeaza referendumul de demitere a sefului statului

* Referendumul este valabil daca participa cel putin 9,2 milioane de cetateni (50% din totalul electoratului). Pentru demitere trebuie sa voteze 50% din totalul electoratului

* Daca Legea nr. 3/2000 va fi modificata, atunci presedintele va putea fi demis cu 4,5 milioane de voturi, sau chiar mai putine daca se va elimina si obligativitatea prezentei la urne a 50% din totalul electoratului