Partidele de stinga pierd teren in Europa. Consecintele sint considerabile pentru Romania.

In galagia ultimelor scandaluri de la Bucuresti, stirea despre ultimele alegeri din Finlanda a trecut neobservata. Nu ar trebui sa fie asa. Acolo, conservatorii din Partidul Coalitiei Nationale au cistigat zece locuri fata de alegerile din 2003, in vreme ce socialistii au pierdut 8, ceea ce inseamna ca la Helsinki se va constitui, probabil, un guvern bazat pe o majoritate de centru-dreapta. Ceea ce s-a intimplat zilele trecute in Finlanda e un element care confirma o tendinta ce matura scena politica a Europei: declinul partidelor de stinga. In martie au avut loc alegeri in Estonia. Acolo, partidele liberale si conservatoare au calcat efectiv peste socialisti, anihilindu-i ca forta politica (85 de mandate versus 10 pentru social-democrati si 6 pentru verzi). In ianuarie, in Serbia, socialistii lui Milosevici au mai pierdut mandate (de la 22 la 16), abia trecind peste pragul electoral. In Olanda, in luna noiembrie, socialistii din opozitie au cistigat locuri, dar pe socoteala laburistilor din coalitia de guvernare, care e condusa, in continuare, de crestini-democrati.

Acesta nu e decit inceputul. In iunie vor avea loc alegeri prezidentiale in Franta. Electoratul francez e foarte volatil, asa incit o previziune ar fi hazardata, dar semne sint ca Ségolène Royal, candidata socialistilor, nici macar nu va ajunge in turul II. In luna mai, alegerile din Scotia s-ar putea sa-i inlature de la putere pe laburistii care sint acum intr-o coalitie cu liberal-democratii si sa aduca la guvernare Partidul National Scotian. Conform unui sondaj recent, 51% dintre scotieni sint in favoarea independentei si doar 37% impotriva. In alegerile din mai, in Belgia, probabil vom avea o consolidare a partidelor de dreapta, mai ales in Flandra.

Nici in Romania, in ipoteza unor alegeri anticipate, lucrurile nu stau mai bine. Chiar daca admitem ca PSD-ul lui Marean Vanghelie are ceva in comun cu stinga europeana, el se zbate in continuare undeva intre jumatate si doua treimi din procentele pe care le-a obtinut la finele lui 2004. Iar in actualul context, strategia de a evita alegerile anticipate s-ar putea sa se intoarca impotriva sa. La sfirsitul anului 2007, amicii lor, socialistii europeni, se vor regasi intr-o situatie mai dificila decit in anul precedent.

Efectele nu vor intirzia sa apara si in Romania. E clar ca dominatia stingii din timpul regimului Iliescu, care era cit pe ce sa ne aduca la stadiul de tara bananiera fara banane, a fost posibila, intr-o masura, tocmai datorita sprijinului acordat de socialisti, in special de cei francezi. Acum, ca valul este potrivnic socialistilor, PSD va gasi tot mai greu avocati pe scena politica europeana. Daca adaugam si o probabila infringere electorala a aliatilor sai de circumstanta, PC-ul lui Felix si PNL-ul lui C.P. Tariceanu, se apropie ziua in care social democratii vor ramine izolati.