Somatiile date de FIFA cu privire la marca Poli Timisoara au fost urmate de o amenda de la forul continental pentru lejeritatea cu care Sportul, intr-o prima faza, si Jiul Petrosani au fost acceptate in prima liga.

Functionarii de la UEFA nu tin cont de prietenia dintre Mircea Sandu si Michel Platini, in urma careia francezul a devenit sef suprem la forul continental, si sanctioneaza orice abatere considerata normala la portile Orientului. Directorul Departamentului Licentiere din cadrul Federatiei Romane de Fotbal (FRF), Viorel Duru, a recunoscut ieri ca UEFA a diminuat cu 20 la suta suma acordata anual forului de la Bucuresti in ur-ma erorilor comise in procesul de licentiere, in cazul gruparilor Sportul Studen-tesc si Jiul Petrosani.

Paguba se repartizeaza ierarhic

Oficialul FRF spune ca in urma suspendarii certificatului de calitate a functionarii sistemului de licentiere, cluburile din prima liga si alte zece din liga secunda vor primi anul acesta, in loc de 10.000 de lei, doar 8.000. „Ni s-a suspendat certificatul privind calitatea functionarii sistemului de licentiere acordat de catre o firma autorizata de UEFA si ni s-a diminuat contributia financiara anuala cu 20 la suta. Asta inseamna aproximativ 60.000 de franci elvetieni, pentru ca noi avem alocata o suma de 300.000 de franci elvetieni din partea UEFA pentru implemen-tarea sistemului de licentiere. Din cauza faptului ca nu mai avem certificat de calitate a functionarii sistemului s-a diminuat cu 20 de procente suma care ne revenea. O parte din aceasta suma noi o distribuiam cluburilor care sint in procesul de licentiere. Noi propuseseram pentru acest an 10.000 de lei de club, aproximativ 150.000 de franci elvetieni in total. Acum, diminuindu-se cu 20 la suta aceasta suma, am scazut si noi contributia care va fi de 8.000 de lei in loc de 10.000. Acesti bani trebuiau impartiti celor 18 cluburi din Liga I si altor zece cluburi din liga secunda, clasate la jumatatea campionatului pe primele cinci pozitii ale celor doua serii", a declarat Duru.

Sanctiuni tardive

Duru a explicat ca „decizia a fost luata pentru ca ambele comisii de licentiere nu si-au respectat mandatul. Au apreciat in prima instan-ta ca Sportul Studentesc era inaintea unui meci impor-tant si s-a considerat ca ar fi intervenit in competitie si i-au acordat licenta. Iar cea de-a doua greseala a fost acordarea licentei clubului Jiul Petrosani". Pentru a scuza conducerea FRF de faptul ca a tolerat astfel de abateri, care pagubesc acum si alte cluburi, Duru sustine ca membrii comisiilor au autonomie si oricum au fost schimbati ulterior. Inca din septembrie 2006 au fost inlocuiti 4 dintre cei 7 membri de la Comisia de Apel, cei care au luat decizia de a acorda licenta clubului Jiul Petrosani, care a prezentat un document de la autoritatile locale in care se aproba o finantare care, de fapt, nu a ajuns niciodata la echipa de fotbal. „Sper ca din aceasta lectie s-a inteles ca asa nu mai merge, iar acordarea licentei va respecta toate criteriile din manual. Nu este normal sa sufere FRF sau alte cluburi pentru neregulile de la o grupare sau alta", a conchis Duru.

FIFA a dat ultimatum Dupa ce a trimis doua scrisori prin care soma Federatia Romana de Fotbal (FRF) sa aplice decizia Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS) in cazul marcii Timisoara, FIFA a dat un ultimatum forului autohton. In cazul in care echipa patronata de Marian Iancu va mai folosi numele, sigla sau culorile Politehnicii dupa 23 martie, FRF risca sanctiuni, de la amenda pina la neprogramarea echipei nationale sau chiar dezafilierea. (F.D.)