Ancheta ZIUA privitoare la agresarea inspectorului de politie Ionut Bratu, de la Directia de Cercetari Penale a IGPR, si la internarea acestuia inexplicabila la Spitalul 9, intr-o camera cu nebuni periculosi, a generat ieri primele reactii ale instit
Ancheta ZIUA privitoare la agresarea inspectorului de politie Ionut Bratu, de la Directia de Cercetari Penale a IGPR, si la internarea acestuia inexplicabila la Spitalul 9, intr-o camera cu nebuni periculosi, a generat ieri primele reactii ale institutiilor statului. Dupa doua saptamani de letargie si simulari de autosesizare, ieri, la Spitalul 9 "Alexandru Obregia" au navalit, ca niciodata comisii peste comisii de control, pentru a stabili daca Ionut Bratu a fost batut si i s-a indus prin diverse mijloace, posibil si droguri, o stare de pierdere a memoriei si controlui. In numarul de ieri, ZIUA a publicat strigatul disperat a lui Bratu de dupa gratiile celulei de la Spitalul 9: "Scoateti-ma de aici!" Ofiterul ne-a declarat telefonic ca vreme de doua saptamani de cand a fost internat nici un politist sau procuror nu au venit sa-l vada si sa-i ia declaratii, in pofida comunicatelor de autosesizare date de parchete si MAI. In acest rastimp, asa cum ZIUA a relatat, IGPR a dat doua comunicate de presa mincinoase, in care se sustinea ca Bratu "nu prezinta semne de violenta pe corp". Comunicate bazate pe "investigatiile" Directiei de Cercetari Penale (DCP) a IGPR.
Ieri, la orele 10.00, primul care a sosit a fost procurorul sef Marius Iacob, seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul Inaltei Curti, care a discutat vreme de o ora cu ofiterul Bratu. Odata cu procurorul Iacob au venit si medici legisti, care l-au examinat pe ofiter. Procurorul Iacob ne-a confirmat ca Bratu a fost dezbracat si, la doua saptamani de la agresiune, pe corp i se vedeau vanatai si echimoze, la nivelul fetei, maxilarului si in partea stanga a plexului solar. Legistii au apreciat ca acestea au fost produse prin lovirea cu un corp dur. Bratu le-a comunicat ca vrea sa fie scos din spital, unde i se administreaza zilnic medicamente psihotrope. Ofiterul a relatat ca a fost atacat in ziua de 5 martie pe trecerea de pietoni din fata sediului SRI, de langa Casa Poporului. Un rom a coborat dintr-o masina neagra si l-a lovit cu pumnul in falca. Nu mai stie cum a ajuns de acolo in comuna Voluntari, loc in care a aratat ca a fost maltratat de alti romi. Gasit aproape mort, Bratu a fost dus la Politia Voluntari. Exista indicii ca ofiterul ar fi fost batut si la sediul politiei. A iesit la iveala ca decizia de internare la Spitalul 9, la "nebuni", si nu intr-un spital al MAI a fost luata de ofiterii DCP, adica chiar de colegii lui Bratu. Reamintim ca Bratu a declarat unor apropiati ca inainte de incident, seful lui, comisarul Constantin Duvac, l-ar fi sfatuit sa "uite" de dosarele inculpatului Stefan Radulescu, la care acesta lucra.
Cercetarile procurorilor arunca in aer tot esafodajul IGPR, care a sustinut in doua comunicate de presa ca ofiterul "nu prezenta urme de violenta". Este limpede in prezent ca Bratu a fost "lucrat" de colegii lui, pentru a fi scos din dosarele grele pe care le instrumenta.
Apropiati ai lui Bratu, care stau cu el la spital, ne-au declarat ca ieri si-a facut aparitia si comisarul Constantin Duvac - seful lui Ionut Bratu, care ar fi incercat sa-l convinga pe ofiter sa accepte sa-l mute la Spitalul Municipal, insa acesta l-a refuzat. Este surprinzatoare aparitia lui Duvac, in conditiile in care a supervizat cele doua comunicate de presa ale IGPR, mai sus amintite, prin care opinia publica a fost dezinformata cu privire la urmele de violenta.
Defilarea lui Fatuloiu
Tot ieri, la orele pranzului, a aparut si o comisie de control de la Corpul de Control al Primului-Ministru, din care facea parte si un doctor psihiatru renumit. Vestea implicarii primului-ministru in cazul Bratu - dar si a faptului ca in pofida comunicatelor diversioniste ale IGPR, Parchetul a confirmat urmele de lovituri - a speriat ieri Internele. Ca un facut, la numai o ora distanta, chestorul principal Dan Fatuloiu, seful Politiei Romane, a aparut si el la fata locului, pentru a se interesa de caz. Mai bine s-ar interesa de ce subalternii sai de la cercetari penale au mistificat realitatea si au incercat sa sugereze ideea ca Ionut Bratu ar fi un fanatic religios, al carui loc e la "balamuc", pentru simplul fapt ca frecventa Biserica. Si mai ales de ce subalternii sai nu au fost in stare sa depisteze autorii necunoscuti care au incercat sa omoare in bataie, sau sa calce cu masina alte trei personaje implicate in dosarele Radulesu: Gelu Tofan si sotii Anton din Germania, care au formulat plangeri penale impotriva afaceristului. (Razvan SAVALIUC)
Gealatul lui Stefan Radulescu
Surpriza cea mare a constituit-o aparitia unui personaj inca neidentificat (vezi foto) care a parcat, in fata cladirii directorului Spitalului 9, autoturismul Volvo B 58 KPY pe portiera caruia era sigla firmei "Somaco". Aceasta este una din societatile afaceristului Stefan Radulescu, pe care Bratu il cerceta si pe care il arestase si retinuse in doua randuri. Ce cauta un gealat al lui Radulescu in acel loc? Culmea, autoturismul Volvo a fost parcat chiar langa Loganul B 29 MPB al Ministerului Public, cu care sosise procurorul Marius Iacob. Individul a urcat la directorul administrativ George Marcu, de unde a revenit dupa circa 15 minute. Reporterii ZIUA l-au fotografiat pe individ, care si-a justificat prezenta in felul urmator: "Am fost la un prieten". In realitate, acesta a fost la directorul Marcu, caruia Stefan Radulescu ii adresase cu doua zile in urma o adresa prin care, sub pretextul ca va da presa in judecata pentru asocierea numelui sau cu cazul Bratu, a cerut sa i se comunice date despre starea de sanatate mentala a acestuia, inclusiv daca a mai fost internat anterior.
La ce i-ar servi lui Radulescu o asemenea informatie? O ipoteza foarte plauzibila ar fi de a obtine un inscris care sa vorbeasca de un diagnostic psihic, numai bun de folosit pentru anularea dosarelor penale in care e invinuit si inculpat, pe motiv ca anchetatorul ar fi fost "dus".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.