Fluviul Dunarea figureaza pe lista celor zece ape curgatoare a caror existenta este periclitata de lucrarile de indiguire, poluare si schimbarea climei, se arata intr-un comunicat al Fondului Mondial pentru Natura (WWF). Potrivit raportului "Worldís Top 10 Rivers at Risk", publicat ieri de WWF, 80% din zonele umede ale Dunarii au disparut in ultimii 200 de ani, ca urmare a indiguirilor, a proiectelor de regularizare si a lucrarilor de desecare.
"Acestea au cauzat modificari semnificative si ireversibile pe 78% din lungimea fluviului. In consecinta, exista riscul ca mai mult de 85% din Dunare sa nu indeplineasca obiectivele Directivei Cadru Ape a UE, care prevede atingerea calitatii ecologice bune pentru toate apele de pe continent, pana in 2015", precizeaza comunicatul.
WWF atrage atentia ca, in cadrul Retelei Europene de Transport (Trans-European Network for Transport - TEN-T), sunt deja prevazute noi lucrari de infrastructura pe Dunare, care presupun si eliminarea pragurilor, pentru imbunatatirea navigatiei. "In Romania, astfel de lucrari ameninta doua zone principale, unde este planificata si distrugerea pragurilor, prin adancirea albiei fluviului", se arata in comunicat. Potrivit acestuia, zonele includ sute de insule naturale pe o distanta de 500 km, de-a lungul granitei dintre Romania si Bulgaria. De asemenea, este in pericol si o zona intre Calarasi si Braila, pe o lungime de aproximativ 200 km. "Este unul dintre ultimele locuri de depunere a icrelor pentru sturioni", se specifica in comunicat. "Cei 1000 km ai Dunarii, de la Portile de Fier la Marea Neagra, reprezinta ultima portiune in care fluviul mai curge liber si una dintre cele mai importante 200 de zone naturale din lume", sustine WWF.
Nave adaptate fluviului
"Exista solutii prin care se poate intensifica navigatia pe Dunare, fara a distruge bogatiile naturale si fara a pune in pericol serviciile si beneficiile pe care le genereaza ecosistemele acvatice. Pasul cel mai important este sa adaptam navele la conditiile morfologice ale fluviului, nu fluviul la cerintele tehnice ale navelor", a declarat dr. Orieta Hulea, coordonatorul programului Coridorul Verde al Dunarii Inferioare al WWF.
Fondul Mondial pentru Natura atrage atentia asupra pericolului pe care lucrarile de adancire a albiei fluviului le poate genera Organizatia precizeaza ca aceste modificari au impact asupra resurselor piscicole de care depind locuitorii riverani Dunarii.
Dezvoltare iresponsabila
Dunarea, care tranziteaza 10 tari pe o lungime de 2780 km, este singurul fluviu din Europa mentionat in raportul WWF. Celelalte noua fluvii sunt: La Plata si Rio Grande/Rio Bravo (America), Nilul-Lacul Victoria (Africa), Murray-Darling (Australia), Yangtze, Mekong, Salween, Gange si Indus (Asia).
"Sunt mult mai multe ape afectate pe glob, nu doar cele zece fluvii mentionate in raport; rezultatele acestei evaluari prezinta insa modul in care dezvoltarea iresponsabila pune in pericol capacitatea resurselor naturale de a satisface cererea din ce in ce mai mare a oamenilor", a declarat Jamie Pittock, Directorul Programului Ape al WWF.