Consultarile dintre presedintele si liderii partidelor politice parlamentare nu au dus nicaieri. Liberalii, fara Tariceanu, si social-democratii cu Geoana in frunte au vorbit pe aceeasi lungime de unda: Basescu e principalul vinovat pentru criza poli
Consultarile dintre presedintele si liderii partidelor politice parlamentare nu au dus nicaieri. Liberalii, fara Tariceanu, si social-democratii cu Geoana in frunte au vorbit pe aceeasi lungime de unda: Basescu e principalul vinovat pentru criza politica, iar solutia este la Parlament si nu la Cotroceni. In tandem, PD si UDMR au pledat teza anticipatelor, care rezolva toate problemele. Grupul minoritatilor, altele decat cea maghiara, au sustinut ca alegerile anticipate sunt imposibile. PRM nu a onorat invitatia, iar conservatorii condusi de Felix i-au propus sefului statului nici mai mult nici mai putin decat sa demisioneze. Traian Basescu nu s-a lasat mai prejos si a replicat: "N-ar fi mai bine sa demisioneze Tariceanu?". Seful statului intentioneaza sa faca astazi un briefing in care sa prezinte rezultatul consultarilor, in conditiile in care a recunoscut ieri, in fata delegatilor, ca nu are nici o solutie. "Se pare ca a inceput sa se manifeste si in institutii disputa politica sau criza politica", a mai remarcat presedintele. (Anca HRIBAN)
Basescu catre PNL: "O faceti cu PSD-ul!?"
"Ia spuneti, v-ati hotarat? O faceti cu PSD-ul!?", i-a intrebat ironic pe liberali presedintele Traian Basescu, referindu-se la formarea unui guvern minoritar PNL cu sustinere parlamentara din partea social-democratilor, au aratat surse liberale. Reprezentantii PNL i-au spus presedintelui ca Guvernul si PNL vor cauta o solutie in Parlament pentru ca actualul Cabinet condus de Tariceanu sa-si duca mandatul pana la capat. Vicepresedintele partidului, Crin Antonescu, a declarat, la sfarsitul intrevederii, ca solutia iesirii din criza politica este in Parlament, nu la Palatul Cotroceni. Liberalii s-au plans ca nu au aflat nimic nou de la presedinte cu ocazia consultarilor si ca, oricum, Basescu si-a pierdut "calitatea morala si politica de moderator", nefiind un interlocutor valabil care sa poata rezolva crize. "In ceea ce priveste pozitia presedintelui, domnia sa nu ne-a spus practic nimic, nu ne-a propus nimic, nu a prezentat o viziune sau o solutie, ci a sustinut ca scopul este de a inventaria pozitiile partidelor politice", a spus penelistul. Ironic, Antonescu a precizat ca PNL i-a prezentat lui Basescu, "foarte clar si politicos", pozitia partidului in legatura cu inutilitatea unui "arbitru-jucator". "Dificultatile politice isi pot gasi rezolvarea in Parlament, nu la Palatul Cotroceni. Romania nu are nevoie de un arbitru-jucator, nu are nevoie de interventia unui parinte atotstiutor, a sustinut Antonescu. "In rest, ii uram sanatate, putere de munca si de joaca", a conchis liberalul in aceeasi nota. Potrivit unor surse citate de Mediafax, Basescu s-a aratat nemultumit de absenta lui Tariceanu de la consultari. Antonescu a sustinut ca premierul nu a mers la Cotroceni pentru ca avea "o agenda incarcata". (R.I.P.)
PSD: "Nici o solutie"
Liderii PSD i-au spus presedintelui ca el este principalul vinovat pentru actuala criza politica si i-au cerut sa isi asume esecul proiectului politic numit
Alianta si pe cel al modelului
de presedinte-jucator.
Seful statului i-a ascultat fara a face insa vreo propunere sau a se lansa in solutii pentru iesirea din criza. De altfel, liderii PSD au recunoscut ca solutia nu se afla la Cotroceni, ci la Parlament. La inceputul consultarilor, Basescu a glumit cu liderii PSD pe seama vicepresedintelui Liviu Dragnea, prezent in delegatia pesedista. "Cand era la PD i se spunea <<teroristul>>", a comentat seful statului. Mircea Geoana a replicat: "S-a schimbat foarte mult", la care presedintele a intrebat razand: "Nu mai e terorist?". "Presedintele nu a venit cu nici o solutie, nu avea cum, nu la Cotroceni se afla solutia, ci in Parlamentul Romaniei. Atata vreme cat avem un premier care este investit, raspunsul la relatia Guvern-Parlament se afla numai in relatia primului-ministru cu Parlamentul Romaniei", a spus Mircea Geoana. Totodata, Geoana a mentionat ca PSD a cerut si clarificarea acuzelor legate de presupusele interceptari telefonice ilegale si de "incercarea de instaurare a unui stat politienesc", precum si necesitatea numirii urgente a unui nou ministru de Externe. (Roxana ANDRONIC)
Solutiile UDMR
"Am discutat cu domnul presedinte ca solutia se afla in mainile partidelor politice si domnul presedinte a recunoscut ca domnia sa nu are solutie pentru aceasta situatie", a precizat liderul UDMR Marko Bela, la finalul discutiilor
cu Basescu.
Udemeristii i-au spus sefului statului ca iesirea din criza politica se poate realiza fie printr-un Guvern minoritar cu sustinere majoritara in Parlament, fie prin anticipate, cele doua solutii putand fi insa coroborate. "Noi am definit aceasta situatie ca o criza politica (...) Putem vorbi de sustinerea parlamentara a Guvernului minoritar, astfel incat sa ne indeplinim programul de guvernare si sa implementam reformele, si, in acelasi timp, sa ne pregatim pentru alegeri anticipate", a explicat Marko, adaugand totusi ca "nu se poate ajunge la anticipate maine". Intrebat daca pentru realizarea sustinerii Guvernului in Parlament este dispus sa colaboreze cu PSD, Marko a raspuns ca singura formatiune cu care UDMR nu este dispusa sa colaboreze este PRM. El a precizat ca a discutat cu Basescu despre cazul ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy si ca nu se asteapta ca acesta sa fie suspendat din functie. Marko a aratat ca nu i-a cerut explicatii sefului statului, ci doar si-a exprimat dezacordul de o eventuala declansare a urmaririi penale a ministrului. (R.I.P.)
PC i-a cerut demisia
Conservatorii i-au propus ieri presedintelui sa-si prezinte demisia din functie, pentru ca Romania sa intre in normalitate, propunere la care Traian Basescu a replicat: "N-ar fi mai bine sa demisioneze Tariceanu?", au sustinut surse citate de Mediafax.
"Am facut o propunere concreta domnului presedinte Traian Basescu. Am pornit de la realitatea ca Romania se afla intr-o criza politica fara precedent, ca institutia prezidentiala va fi supusa unui proces de suspendare, ulterior de demitere, care este un proces greoi, care nu face onoare Romaniei", a explicat Voiculescu, adaugand: "Domnia sa a notat propunerea noastra, a spus ca se va gandi si asteptam ca decizia omului politic care iubeste Romania si pe romani sa fie luata in perioada imediat urmatoare". Intrevederea sefului statului cu reprezentantii PC s-a limitat la un sfert de ora, fiind cea mai scurta discutie. (A.H.)
Boc: PD va fi ca un bloc
Liderul PD Emil Boc a anuntat ieri, dupa consultarile de la Cotroceni, ca democratii vor ramane in bloc sau vor pleca in bloc de la guvernare.
"Premierul trebuie sa decida foarte clar: cu PD sau fara PD la guvernare, dar printr-o asumare transparenta si clara. Daca PNL si premierul doresc un Guvern alaturi de PSD sa o faca in mod clar si explicit, dar nu in maniera in care se contureaza, de a incerca ministru cu ministru sa inlature PD de la guvernare. PD ramane in bloc sau pleaca in bloc de la guvernare", a explicat Boc. El a mai spus ca partidul sau i-a propus presedintelui Basescu drept solutie pentru iesirea din actuala criza poltica alegerile anticipate, justificand ca nu s-a inventat deocamdata in democratie o alta modalitate de a rezolva o situatie in care un Guvern nu mai are majoritatea parlamentara pentru sustinerea lui. "Romania este intr-o perioada importanta. In democratie, solutia nu o reprezinta jocurile de culise, ci intoarcerea la popor, singurul in masura sa dea o majoritate parlamentara si un Guvern stabil", a sustinut liderul PD.
Referindu-se la subiectul discutiilor de la Cotroceni - criza politica - Boc a spus ca premierul Tariceanu, prin decizia "unilaterala" de a amana alegerile pentru Parlamentul European, a adancit criza politica. (C.E.)
Legea referendumului adusa la forma neconstitutionala
Deputatii juristi au modificat ieri, inca o data, legea referendumului, pe care au pus-o in concordanta cu decizia Curtii Constitutionale, stabilind ca seful statului poate fi demis cu majoritatea simpla a cetatenilor prezenti la urne, indiferent din ce tur a fost ales. Amendamentul de modificare a proiectului, care a apartinut PSD, a intrunit 13 voturi favorabile si doar doua impotriva, ale democratilor Augustin Zegrean si Daniel Buda. In plus, deputatii juristi au stabilit ca referendumul sa fie valabil indiferent de numarul celor care se prezinta la vot. Vicepresedintele Comisiei juridice, Florin Iordache (PSD), a precizat ca prin amendamentul introdus s-a pus in concordanta proiectul cu decizia Curtii Constitutionale, care stabilea ca nu se poate disocia intre presedintele ales in primul tur de scrutin si cel ales in turul secund. Iordache a anuntat ca noua forma a propunerii legislative va intra astazi in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional. Decizia a starnit protestele reprezentantilor PD, deputatul Augustin Zegrean acuzand faptul ca acest amendament reprezinta "o modificare facuta pe genunchi". "Forma adoptata nu este in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Este din nou neconstitutionala si vom ataca din nou la Curtea Constitutionala daca va fi adoptata", a precizat Zegrean. (Raluca PAPADOPOL)
Felix se simte sub presiune
Seful conservatorilor Dan Voiculescu s-a plans ieri intr-o conferinta de presa ca este victima unor presiuni politice puternice pe care presedintele Traian Basescu le face asupra sa prin cele doua "instrumente", Procuratura si DNA. Scopul acestor actiuni ar fi, potrivit lui Voiculescu, "anihilarea" sa. "Vreau sa anunt pe toata lumea, Romania si Europa, ca sunt supus unor presiuni politice, ca se incearca pe toate caile strangerea unor materiale pentru a fi anihilat. Se incearca cu disperare sa se gaseasca ceva ilegal, incorect facut de Voiculescu. Au ajuns intr-o faza in care fac greseli. Intra in institutii trimisi ai Procuraturii si spun: "Avem nevoie urgenta de ceva despre Voiculescu sau despre familia lui", s-a plans conservatorul. In sprijinul afirmatiilor sale, acesta a spus ca saptamana viitoare va veni si cu probe materiale, concrete si marturii care sa ateste ca presedintele Traian Basescu a facut politie politica si inainte de 1989, dar si in prezent. (V.D.)
PRM: Consultari lipsite de obiect
Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas i-a intrebat retoric ieri pe presedintii PSD si PC de ce au mai mers la consultarile cu seful statului pentru ca ele nu sunt decat "spume publicitare si exercitii de imagine" ale presedintelui Romaniei, aflat in procedura de suspendare din functie. "Am ascultat comentariile facute de Mircea Geoana dupa consultarile cu Traian Basescu. El in mod justificat a ridicat problema atitudinii neconstitutionale a lui Traian Basescu, a aratat ca problemele Guvernului se rezolva de catre Parlament si mi-am pus o intrebare retorica: la ce s-a mai dus la aceste consultari? Numai pentru a fi un obiect de podoaba la aceasta initiativa de publicitate? Aceeasi intrebare o pun si presedintelui PC Dan Voiculescu, care are aceeasi opinie si este si presedintele comisiei de ancheta privind suspendarea lui Traian Basescu", a spus Bolcas. El a mai spus ca PRM "si-a pastrat verticalitatea si a refuzat participarea la consultarile care i-ar fi adus lui Traian Basescu un plus de imagine si care sunt lipsite de obiect si tragi-comice". (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.