Partidele parlamentare au plecat nelamurite de la Cotroceni. Asta pentru ca Basescu nu a avansat nici o solutie pentru iesirea din criza. Discutiile au fost totusi destul de acide.PSD a plecat cum a venit de la intilnirea cu presedintele tarii: ca partid de opozitie. Basescu nu le-a propus nici functia de premier, nici participarea la un guvern de uniune nationala. Pesedistii au cistigat, totusi, ceva: l-au avut in fata pe Traian Basescu pret de vreo 45 de minute, prilej de a-i transmite citeva ofuri. Surse participante la discutia PSD-Basescu ne-au declarat ca Mircea Geoana a fost destul de „curajos": „In Parlament exista o singura majoritate. E majoritatea antiprezidentiala", i-ar fi spus Geoana presedintelui. Iar Basescu a dat aprobator din cap. Geoana i-a mai spus presedintelui ca nu are „nici o prerogativa" pentru rezolvarea crizei politice. „Am venit din respect, dar dvs. nu aveti ce sa faceti in cazul asta", i-ar mai fi spus Geoana. Surse din delegatia PSD ne-au descris intilnirea cu un presedinte „destul de blazat, care simte ca n-are butoanele la el".

La finalul discutiilor, Mircea Geoana a declarat ca „presedintele nu a venit cu nici o solutie si nici nu avea cum sa vina cu o solutie, pentru ca solutia la actuala criza nu se afla la Cotroceni, ci se afla in Parlamentul Romaniei".

Tariceanu nu s-a mai dus la Cotroceni

In ultimul moment, premierul Tariceanu a renuntat sa mai mearga la consultari, fiind inlocuit cu vicepresedintele Puiu Hasotti. Atmosfera de la discutiile cu liberalii a fost glaciala, presedintele fiind extrem de rece. „Presedintele nu a venit cu nici o propunere si a declarat doar ca doreste sa inventarieze solutiile pe care le au partidele", a afirmat Crin Antonescu dupa consultari. Conform surselor noastre, Basescu le-a spus liberalilor ca „am o solutie, dar nu o spun acum". De cealalta parte, delegatia PNL i-a reamintit sefului statului ca el nu poate avea nici un rol in solutionarea crizei, mentionind ca rezolvarea se regaseste doar in Parlament, intre partidele componente. De asemenea, liberalii i-au spus lui Basescu ca el se afla la originea crizelor si blocajelor de pe scena politica. In mod expres, subiectul Cioroianu nu a fost pus pe tapet, dar, atunci cind presedintele a afirmat ca „exista probleme in activitatea Guvernului", Crin Antonescu i-a replicat ca el refuza investirea. Conform surselor noastre, Basescu a precizat ca, si in cazul in care premierul Tariceanu va incerca sa-l treaca pe Cioroianu prin Parlament, atunci el se va opune si in sedinta comuna in care se va cere vot de incredere pentru Executiv.

Blocaj in Parlament

In timpul discutiilor, Basescu a mentionat ca actualul Guvern nu are majoritate si ca un numar de 40 de proiecte de lege cu aviz negativ de la Guvern au trecut in Senat. Liberalii i-au replicat presedintelui ca in doi ani, desi doar in patru sedinte de plen Coalitia a avut majoritate, totusi a reusit sa treaca 1.240 de proiecte guvernamentale. La un moment dat, conform surselor noastre, seful statului a facut aluzie la colaborarea cu PSD. „I-am spus presedintelui ca nu este vorba despre o colaborare sau despre vreo intelegere prestabilita, ci despre voturi punctuale si i-am precizat ca astfel de acuzatii le-ar putea aduce si celor din PD. Am exemplificat cu legea conservatorilor privind micsorarea TVA la alimentele de baza, care a trecut cu voturile PD si ale PSD", ne-a declarat unul dintre membrii delegatiei liberale. Sursa citata ne-a mai mentionat ca, la reprosul facut lui Basescu privind atitudinea sa de presedinte-jucator, acesta a replicat spunind ca va avea si in viitor aceeasi conduita. In contrareplica, unul dintre liberali a spus: „Cind arbitrul se apuca si da si goluri, i se da la gioale". In versiunea oficiala, cea a declaratiei de presa a lui Crin Antonescu, acest episod a sunat astfel: „Jocul politic din care traieste personajul prezidential Traian Basescu nu mai are interes pentru liberali".

PD cere anticipate

Liderul PD, Emil Boc, a reiterat, dupa iesirea de la consultari, ca „solutia globala pentru rezolvarea crizei politice o reprezinta alegerile anticipate". Motivul convocarii acestora il reprezinta faptul ca Guvernul actual nu are majoritatea parlamentara necesara „pentru aducerea la indeplinire a proiectelor din campania electorala". Liderul democrat a mai spus ca PD pleaca de la guvernare „doar in bloc", si nu asa cum ar vrea Tariceanu, ministru cu ministru. PRM nu a participat la consultari.

Schimb de „amabilitati" Din spatele usilor inchise ale intrevederii dintre PNL si Basescu au razbatut si citeva replici mai acide. Basescu li s-ar fi adresat penelistilor cu intrebarea zeflemitoare: „Ce, ma, acum o faceti cu PSD-ul?". Replica lui Crin Antonescu a fost: „Ai incercat sa ne distrugi, dar nu ai reusit". Basescu si-a exprimat sincer regretul ca nu a venit Tariceanu pentru care avea o „replica-beton".

Voiculescu i-a cerut demisia lui Basescu PC i-a propus ieri presedintelui Traian Basescu sa-si prezinte demisia din functie, pentru ca Romania sa intre in normalitate, a declarat liderul partidului, Dan Voiculescu, dupa intilnirea cu seful statului. Intilnirea dintre seful statului si reprezentantii PC, condusi de Dan Voiculescu, a durat aproximativ 15 minute, fiind cea mai scurta discutie dintre cele care au avut loc marti la Cotroceni, intre Basescu si reprezentantii partidelor parlamentare.

"N-ar fi mai bine sa demisioneze Tariceanu?"

Presedintele Traian Basescu a replicat propunerii Partidului Conservator privind demisia sa din functie, intrebind daca nu ar fi mai bine sa demisioneze premierul Calin Popescu Tariceanu "N-ar fi mai bine sa demisioneze Tariceanu?", i-ar fi replicat Basescu lui Voiculescu, conform unor surse din PC.